Egy friss felmérés szerint 10 százalék a különbség a Fidesz és a Tisza között

A közel 45 százalékos EP választási szerepléshez képest jelenleg a válaszadók 41 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re, ami a teljes népesség 31 százaléka. Vagyis nem hogy a kormánypártok többletre tettek volna szert, még kis mértékben vissza is esett a támogatottságuk – közölte a Republikon Intézet, amely egy hónappal a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás után végzett kutatást 1000 fő megkérdezésével.

A TISZA párt nagyon jól szerepelt a választáson, a szavazatok közel 30 százalékát kapta EP listájuk, és minimális többletre is szert tettek az elmúlt hónapban, jelenleg a pártválasztók 31 százaléka szavazna a pártra, és a teljes népesség 23 százaléka. A Mi Hazánk június 9-én a szavazatok közel 7 százalékát kapta, jelenleg a pártválasztók 5 százaléka szavazna a pártra. A teljes népesség 4 százaléka szavazna a Mi Hazánkra.

A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a választáson a szavazatok 8 százalékát szerezte meg. A Republikon a három pártot külön mérte. A DK a pártválasztók 7, a teljes népesség 5 százalékának szavazatára számíthat jelenleg, az MSZP-re a pártválasztók 3, a teljes népesség 2 százaléka szavazna, a Párbeszéd támogatottsága nem érte el az egy százalékot.

Az MKKP EP listája a választáson 3,6 százalékot ért el, ezzel szemben a jelenlegi válaszadó pártválasztók 6 százaléka állítja, hogy a Kutyapártra szavazna, ami a teljes népesség 4 százaléka. A Momentumra a pártválasztók 4, a teljes népesség 3 százaléka szavazna, nagyjából a júniusi választási eredményükkel összhangban.

A Jobbik és az MMN tudta elérni a pártválasztók körében 1 százalékos támogatottságot az új kutatásban, de a teljes népességben 0 százalék a támogatottságuk. Az LMP teljesen lenullázódott, Vona Gábor 2RK pártja és a MEMO is 0 százalékon áll. A Nép Pártján 0-0 százalékon áll, a Szocialisták és Demokraták a teljes népesség és a pártválasztók 1-1 százalékának szavazatát tudhatják magukénak.

A bizonytalanok aránya 26 százalék.

2RKFideszJobbikKétfarkú KutyapártközvéleménykutatásLMPMI HazánkMindenki Magyarországa NéppártMomentumpártokRepublikon IntézetTisza