Egy fideszes szavazó ,,kérte számon” Márki-Zayt Mártélyon

Van-e programja az ellenzéknek az Orbán utálaton kívül? – kérdezte egy úr az ellenzék miniszterelnök- és a vásárhelyi-makói körzet képviselőjelöltjétől. A hétfői lakossági fórumon egyébként számos programpont elhangzott, így például, hogy mindent megtesznek a mártélyi iskola újranyitásáért.

A művelődési házban megtartott rendezvényen részt vett Putz Anita is, az egyik polgármester, aki nem írta alá azt a levelet, melyben 15 polgármester kérte, hogy tartsák távol a politikájukat a településről. – Ez milyen demokrácia felfogás? – tette fel a kérdést Márki-Zay Péter. Közölte, ha ő lesz az országgyűlési képviselő, akkor nem kényszeríti a polgármestereket arra, hogy politikai állásfoglalásokat tegyenek.

Lázár Jánosról szólva kifejtette, ,,hogy Mártélyhoz mennyire kötődik, azt Önök is érzik, a település büntetőlistára került.” Márki-Zay úgy értékelte, Lázár a körzet képviselőjeként nem harcolta ki, hogy megmaradjon az iskola. Ugyanakkor szórólapon megjelentették, hogy melyik település mennyi támogatást kapott és Mártélyhoz odaírták, hogy nulla forint. Az ellenzéki politikus emlékeztetett rá, a mártélyiak többsége Lázárt támogatta 2018-ban, de most csalódottak lehetnek. Pedig a megválasztása után, 2018-ban munkára jelentkezett a körzet településein, Mártélyon is, még az előző polgármester alatt.

Ha én leszek a körzet képviselője, megígérem, hogy visszahozom az iskolát, amit bezáratott ez a gyermekbarát kormány. Mi minden önkormányzatnak visszaadjuk az iskoláit, kórházait, ha azt kérik. Mártély fejlesztéseit akadályozza ez a kormány, mi ennek az eljárásnak ellene vagyunk. Az Orbán utáni kormány garantálni fogja, hogy az ország minden települése kapja meg, ami neki jár, uniós, akár állami támogatás. Nem fogom megmondani, hogy egy település mit fejlesszen, és nem fogom kérni, hogy bizonyos százalékot osszanak vissza – sorolta Márki-Zay Péter.

A fórumon Zeitler Ádám, a Jobbik regionális igazgatója is jelen volt. Emlékeztetett: négy éve a jobbikos dr. Kiss Attila 30% fölötti eredményt ért el Mártélyon, ez kevés volt a győzelemhez. Akkor a pártok felsőbb vezetői úgy döntöttek, hogy külön indulnak. Most rájöttek, csak közösen tudunk rendszert váltani.

Egy idősebb úr kérdésére Márki-Zay elmondta, Mártélynak kompenzációt kell kapnia a korábban elvett pénzekért, a megakadályozott programokat el kell indítani – ha az ellenzék kerül hatalomra, ez meg fog valósulni.

Egy fideszes úr is szót kért, szerinte sok a hazaárulózás. Nem érti kezdettől fogva, hogy lehet egy vallásellenes DK-val összefogni, vagy a Momentummal, aki a 2024-es olimpiát megtorpedózta, a Jobbikkal, akik magyar nemzeti radikális pártként indultak. Szerinte Németh László plébánosnak igaza volt, amikor Márki-Zaytól féltette a híveket. Megkérdezte, van-e programja az ellenzéknek az Orbán utálaton kívül? Egy dobozban gombát is hozott az ellenzéki jelöltnek.

Márki-Zay Péter válaszában elmondta, az ő kultúrájukban teljesen normális, hogy ő idejön fideszesként és elmondja a véleményét, ez fordított esetben nem működne. Például nem engedik be az állami tévébe az ellenzéket sem. Fontosnak nevezte, hogy tudjanak beszélgetni. A felvetődött témákra elmondta:

  • Bige Lászlóról azt hazudta a Fidesz, hogy megkárosította a gazdákat. Jelenleg ő adja a legolcsóbban a műtrágyát, még Mészáros Lőrincék is tőle vásárolnak.
  • Arra kérte, ne higgyen a hazugságoknak, nem nevezte gombának a fideszes szavazókat. Arról beszélt, a Fidesz és Orbán nézi gombának a szavazókat.
  • A fórumon több választási program is szóba került pl. elszámoltatás, nyugdíjrendszer, kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozása, euró bevezetése. Valójában a Fidesznek nincs programja.
  • Amíg nem nyerte meg az előválasztást, nem volt Gyurcsány embere, ezt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója mondta.
  • Németh László atya nem lett népszerű a kijelentése után.
  • Ha politikai házasságtörést említett, mit szól Borkaihoz, Szájerhoz, Kaletához? A melegellenesé tett gyermekvédelmi törvényről? Egy demokratikus jogállam érdekében bárkivel összefognak.
Lakossági fórumMárki-Zay PéterMártély