Egy 16 éve történt gyilkosság miatt elítélt férfi ügyében dönt a Szegedi Ítélőtábla

15 év fegyházbüntetést kapott az a férfi, aki társával nyereségvágyból brutális módon megölt egy idős asszonyt. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta.

Az ítélet szerint a férfi és bűntársa elhatározták, hogy a Csépán élő 80 éves asszonytól akár erőszak útján pénzt szereznek. Először terepszemlét tartottak, majd a házhoz autóval 2008. november 20-án, éjszaka visszatértek. Egyikük drótvágóval elvágta a telefonvezetéket azért, hogy a sértett ne tudjon segítséget hívni. A férfi a bejárati ajtó üvegét betörte, felhúzták a redőnyt és a lakásban pénzt követeltek az asszonytól. A sértett ezt megtagadta, így az elkövetők értéktárgyak után kutattak. Eközben többször ököllel durván bántalmazták az idős asszonyt. A pár ezer forint értékű tárgyak megtalálását követően a férfi és a társa megállapodtak abban, hogy megölik az asszonyt. Egyikük addig szorított párnát az asszony fejére, amíg nem mozdult, majd távoztak. A férfiak a zsákmányon megosztoztak.

A Szolnoki Törvényszék a férfit társtettesként, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt 15 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A férfi beismerő vallomást tevő bűntársával szemben az eljárás már korábban jogerősen befejeződött, őt a bíróság 14 év 6 hónap fegyházbüntetésre, és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bűnösségét tagadó férfi, továbbá a védője az ítélet ellen felmentésért fellebbezett.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság a széleskörűen lefolytatott bizonyítási eljárás során helyesen jutott arra következtetésre, hogy a férfi a bűncselekményt elkövette. A bíróság által kiszabott büntetés is arányos, ezért a főügyészség az ítélet helybenhagyására tett indítványt.

A letartóztatásban lévő férfi ügyében másodfokon a Szegedi Ítélőtábla dönt.

csépaemberölésgyilkosságpárnarablás