Egészségügyi átirányítás: vagy itt, vagy ott nem lesz elég szakdolgozó, és tömeges felmondás is lehet

Sok egészségügyi dolgozó a mostani formájában nem tartja megfelelőnek az orvosi béremelésre vonatkozó törvényt. A szakszervezeti elnök szerint, ha nem történik változás, tömeges felmondások történhetnek.

Egyre több a kérdés az új jogszabállyal kapcsolatban, ami az orvosok béremelésével foglalkozik. Az emeléssel mindenki egyetért, ezzel pedig akár tíz éves lemaradást tudnak majd kompenzálni. Azonban ez a jogszabály nem rendelkezik az egészségügyi szakdolgozók béréről. A bérrendezés csak az orvosoknak kedvez, egyoldalú formájában tömeges megélhetési nehézségeket, pályaelhagyást, sőt kivándorlást eredményezhet a szakdolgozók körében – írja a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK), amely az orvosi kamarához intézett nyílt levélben fejezte ki csalódottságát az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénnyel kapcsolatban.

Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ATV Start vendégeként azt nyilatkozta, hogy nem a bérrendezés elvével és annak indoklásával van a gond, hanem azzal, hogy ez a jogállási törvény a szakdolgozók több évtizede megszerzett jogait csorbítja. Szerinte az lenne az ideális, hogy egy szakdolgozónak ne legyen másik munkahelye, ahol még több órát kellene ledolgoznia.

Balogh Zoltán azt mondta, ha valaki több helyen szeretne dolgozni, több pénzt szeretne keresni, akkor a dolgozó nem fog az állami egészségügyben maradni. Ezáltal nem csak a szakdolgozóknak lesz rosszabb, hanem a betegellátás minősége is romlani fog. Az egészségügyben dolgozók 25-30 százalékának van másod- vagy harmad állása. „Ha megmarad a törvény, akkor mellé kellene tenni a szakdolgozói bérrendezésnek azt a folyamatát, amire a kamara igényt tart, valamint a jogállási tényezőket úgy kellene változtatni, amivel a szakdolgozóknak biztos jövőképet tudnak adni” – mondta a műsorban.

Az elnök úgy véli: az átirányítási kényszerből lehet látni, hogy nincs elég szakember, ahonnan átirányítanak, ott pedig nem marad elég szakember.

béremelésegészségügyMagyar Egészségügyi Szakdolgozói KamaraMagyar Orvosi Kamara