Egészségügy: adatokat nem kaptunk, de úgy tudjuk, Vásárhelyen is vannak, akik nem írtak alá

Így értesültünk nem hivatalos forrásokból. A Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi kórházának vezetésétől nem kaptunk pontos információkat.

Keddi cikkünk alá, miszerint Hódmezővásárhelyen a Magyar Orvosi Kamara nem tud olyan egészségügyi dolgozóról, akik ne írták volna alá az új szolgálati jogviszonyukról szóló szerződést, több kommentelő is jelezte, ők teljesen mást tudnak.

A vásárhelyi Médiacentrumnak adott interjújában Dr. Kanka Andor, a Magyar Orvosi Kamara Csongrád-Csanád megyei elnöke azt mondta, adataik nekik sincsenek, csak amit tagságukon keresztül tudnak, ám bővebb információ nem érkezik feléjük Hódmezővásárhelyről, Szentesről és Makóról.

A keddi cikk megírásával párhuzamosan mi is próbáltunk érdeklődni, hogy volt-e olyan dolgozó a Csongrád – Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi kórházában, aki nem írta alá az új jogviszonyt.

Megkeresésünkre, miszerint hány ember nem írta alá új jogviszonyát, illetve hogy néz ki ezen emberek munkakörük és osztályok szerinti lebontása, udvarias hangvételű levélben válaszolt Dr. Kallai Árpád főigazgató.

„arról tájékoztatom, hogy a szigorú személyiségi jogi és adatvédelmi jogszabályi előírások miatt az érintettek előzetes írásbeli hozzájárulása nélkül sajtókérdésére nem áll módomban választ adni.

Pontos számokat így nem tudunk, de jöjjön itt pár olyan, nem hivatalos forrásból szerzett információ, ami eljutott hozzánk:

  • Tény, hogy sikerült emberekkel beszélnünk, akik nem írták alá az új jogviszonyról szóló szerződést.
  • 3 olyan emberről van tudomásunk, akik az SBO-ról távoztak, ám ez az értesülésünk nem hivatalos. Megkerestünk több olyan személyt, akik információink szerint távoztak, ám ők nem kívántak nyilatkozni.
  • Akadt olyan távozó, aki elmondta, hogy neki is tudomása van rajta kívül más emberekről is, de pontos számot nem tudott mondani.
  • Az is igaz, hogy több távozó ember is elmondta, hogy már korábban új munkahelyet szeretett volna keresni, akár a magánszférában is, és nem az új szolgálati jogviszony volt a távozásának első számú oka.

Pontos számokkal tehát nem szolgálhatunk, ugyanakkor 4 emberről bizonyosan tudunk, ám ők, ahogy írtuk, nem kívántak nyilatkozni. Úgy tudjuk, hogy a hódmezővásárhelyi kórházban a betegellátás nincs veszélyben.

A kórház vezetése birtokában van/lehet a pontos adatoknak. Szerintünk nyugodtan közölhetnék a számokat, nem neveket kértünk, a számoknak pedig nincs személyiségi joguk.

Valamivel több dolgozó maradt az állami egészségügyben, derül ki az Országos Kórházi Főigazgatóság (Okfő) friss közleményéből, írja a Telex csütörtökön reggel. A szervezet az MTI-vel azt közölte, hogy több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyt, a kilépés mellett az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, alig 4000-en döntöttek. Az Okfő korábban 5500 távozó dolgozót jelentett, írják. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy az egészségügyi dolgozók 96,3 %-a aláírta a szolgálati jogviszonyról szóló szerződést. Az 5500 vagy a 4000, vagy 3,7 % is nagyon sok azonban, ha igaz az az állítás, hogy eddig is kevesebb orvos és ápoló volt a kórházakban, mint kellett volna.

Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó KözpontDr. Kallai ÁrpádEgészségügyi szolgálati jogviszony