Egész tavasszal négy igazolt fertőzött volt Vásárhelyen, most pár hét alatt már tíz főről tudni

Dr. Berényi Károly alpolgármester arra hívja fel a figyelmet, hogy második hete lassan minden nap új csúcsokat állít be a koronavírus-fertőzötteket mutató létszámadat Magyarországon, ezért vegyük továbbra is komolyan a járványhelyzetet.

Berényi bejegyzésében rámutat: exponenciálisan nő a kimutatott esetszám szeptember elejétől kezdődőn, a tavaszi járványhullámmal szemben pedig most a fiatalabb korosztályokban terjed a vírus. Az átlagéletkor már 30 év alatt van, óvodákban, általános- és középiskolákban vannak elszigetelten jelentkező esetek.

Felidézte, a tavaszi 4 esetszám megviselte a közvéleményt, mindenki igyekezett betartani a korlátozásokat. Most úgy tűnik számára, hogy már kezdünk fásulttá válni a helyzettel szemben.

,,Elfogadtuk, hogy minket elkerül a járvány valami oknál fogva. Így legyen, de a felelős magatartásunk elengedhetetlen feltétele ennek!”

– fűzte hozzá.

Szeptember elején először egy helyi óvodából érkezett a hír egy ott dolgozó óvónő megfertőződéséről, aki szerencsére nem adta tovább a vírust. Mind a munkatársait, mind az óvodai csoport tagjait a járványügyi hatóság leszűrte. Következett egy általános iskola tanára, aki Covid19 pozitív lett. Az osztálya két héten át otthon maradt és a diákok online internetes oktatásban részesülnek. Azután jött a következő általános iskola már kettő víruspozitív tanárral, szintén választható vírusteszteléssel, háziorvosi közreműködéssel. Majd egy vásárhelyi középiskola is jelezte, hogy egyik diákja Covid19 pozitív. Kötelező kontakt-szűrést itt sem rendeltek el, de az osztálya diákjait 2 hétre az iskolából kitiltották, miközben online oktatásban részesülnek.

Berényi Károlynak tudomása van az ellátottjai között egy óvodás és bölcsődés testvérpárról, akiknek az édesanyja Covid19 pozitív, és intenzív osztályos kezelést kap tüdőgyulladása miatt. De kérte nála a fia szűrését egy egészségügyi dolgozó is, aki munkahelyén, egy mikrobiológiai laboratóriumban kapta el a fertőzést.

A tavaszi 3 hónap alatt észlelt 4 vásárhelyi esettel szemben ma már jóval 10 felett van az ismert és igazolt vírusfertőzöttek száma városunkban. És ne feledjük, ez csak két hét „eredménye”. És ennél feltételezhetően csak jóval több eset lehet szűkebb környezetünkben is.

– fogalmazott Hódmezővásárhely alpolgármestere.

Berényi KárolyHódmezővásárhelyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)