Eddig tartott a tanárok tesztelése Csongrád-Csanád megyében

„Leállításra került” az oktatási intézményekben indított önkéntes koronavírus-tesztelés, amire sokan azért nem jelentkeztek, mert 60 százalékos táppénz jár, ha kiderül, hogy betegek.

Csongrád megyében befejezték az iskolai dolgozók két hete megkezdett koronavírus-tesztelését – erről tájékoztatta az érintetteket kormánymegbízott. A pedagógusokat meglepte a döntés, hiszen az akció kezdetén úgy fogalmaztak, hogy hetente érkeznek majd szakemberek az iskolákba a tanárok szűrésére. A miniszterelnökség ezzel szemben egy mai közleményben már azt írja, a tesztelés egy kéthetes akció volt – írta meg az atv.hu

Levelet küldött az oktatási intézmények vezetőinek a Csongrád-Csanád megyei kormánymegbízott. Ebben az áll, hogy az operatív törzs döntése alapján az oktatási intézményekben megkezdett tesztelés – ahogy fogalmazott – egyelőre „leállításra kerül”. A levélben megköszönte a részvételt, és óvatosságot kért. A PDSZ Szegeden élő választmányi tagja szerint a tesztek nem a kormány által várt eredményt hozták, ezért állították le.

„Most nem tudjuk, hogy mi van, mert azt az információt kapjuk mindenhonnan, hogy kiértesítik sorban az intézményeket, hogy elmarad a jövő hétre tervezett tesztelés, de nem lehet tudni, hogy ennek mi az oka. Az az oka, hogy kellőképpen egészségesek vagyunk, vagy az az oka, hogy előrehozzák a téli szünetnek a kezdetét?” – fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ választmányának tagja.

Az okokról egyelőre nem lehet tudni részleteket, de a miniszterelnökség egy mai közleményben már úgy utal a pedagógusok szűrésére, mint egy kéthetes programra, amelynek tapasztalatait felhasználva kezdik a jövő héten a közigazgatási dolgozók tesztelését. A tanárok szűrésének újraindításáról pedig majd az Operatív Törzs dönt a közlemény szerint. A pedagógusokat érintő szűrés elején egyébként nem volt szó arról, hogy az intézkedést csak két hétre vezetik be.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)közoktatásPedagógusok Szakszervezeteteszt