Eddig összesen két fertőzöttet találtak az országos tesztelés során

A négy magyar orvosi egyetem által eddig elvégzett 8276 torokváladék vizsgálatból (PCR) mindössze 2 pozitív eredmény született, az első 1524 vérmintán pedig 9 embernél (0,6 százalék) mutatták ki, hogy már átesett a koronavírus fertőzésen – jelentette be a H-UNCOVER országos vizsgálat részeredményét Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora egy online konferencián az Index cikke alapján.

Ahogyan lapunkban is többször beszámoltunk róla, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az orvosi egyetemekkel – Csongrád megyében a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) együtt reprezentatív módon meghívva embereket ingyenesen teszteléseket végez, hogy így kapjanak pontosabb képet a koronavírus-járvány hazai terjedéséről. Vásárhelyre tegnap érkezett meg az a szűrőbusz, ahol megvizsgálták azt a 88 embert, akiket a városból véletlenszerűen kiválasztottak, köztük itt egy 99 éves nőt is.

Az Index azt írja: eddig a mintába kiválasztott 17 778 ember 49 százalékát sikerült letesztelni. A részeredmények statisztikailag a következőket mutatják: 8 284 165 lakos között jelenleg 243 és 7230 aktív fertőzött lehet. Magyarországon a fertőzésen már átesettek, tehát az átfertőzöttek becsült száma 22 399 és 92 624 között lehet (2,7 ezrelék és 1,1 százalék között). Mindezek részeredmények – teszik hozzá -, nincsenek benne 14 éven aluliak és idősotthonokban, vagy más, 20 főnél nagyobb intézményben élők. De így is kijelenthető:

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)szűrésteszt