Dupla vagy semmi játékot kellene bevállalnia a fesztiválszervezőknek

Bár mára várták, nem döntött a kormány arról, marad-e augusztus 15-e után is az ötszáz fő fölötti rendezvények tiltása, július 29-re halasztják a döntést. A SZIN kivár, Gulyás alkoholfogyasztásos indoklása borzolta a kedélyeket a zenész szakmában.

“Célegyenesben vagyunk, megyünk tovább előre, nem tudunk mit csinálni” – fogalmazott lapunknak Kolonics Erika, a SZIN egyik szervezője, amikor arról kérdeztük, mit tesznek, miután a kormány nem jelentette be, amire mindenki várt: lehet-e augusztus 15-e után ötszáz fősnél népesebb rendezvényeket tartani. Kolonics azt mondta, még nem fújnak le semmit, kivárnak, hasonlóan nyilatkozott a SZIN-nel egy időpontra tervezett Fishing on Orfű szervezőgárdája is.

A helyzet nem csak azért pikáns, mert egy hónappal az időpont előtt tudják meg a szervezők, hogy végülis megtarthatják-e azt az eseményt, amelyen egész évben dolgoztak és amelyre sok milliót költöttek el odáig, hanem mert lényegében egyfajta dupla vagy semmi játékra kényszeríti a kormány a szervezőket.

A legnagyobb fesztiválok, így a Sziget, a Volt és a Balaton Sound lefújása miatt így is a többség már arra számított, hogy a kisebb vidéki, vagy éppen rétegzenét játszó fesztiválokra is a korábbiaknál többen mehetnek, hiszen jóval alacsonyabb lesz a kínálat, ráadásul a közönség hosszú idő után „szabadul ki” végre. Kolonics már májusban arról beszélt lapunknak, hogy a rengeteg visszamondás után Szeged lehet az ország „fesztiválközpontja” augusztusban.

Gulyás és az alkoholmentes meccsek

“Van egy nagy különbség a focimeccs és a zenés rendezvények között: az alkoholfogyasztás” – ezzel indokolta mai sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely, miért tartja indokoltnak, hogy focimeccseket lehet már rendezni, többnyire – jó esetben – ötszáz fő feletti nézőközönség mellett, és a közvetítések tanúsága szerint a másfél méteres távolságot sem igen tartva. Szerinte az alkoholfogyasztás az, ami miatt kevéssé tartják meg a távolságot az emberek ezeken a rendezvényeken, ezért szerinte indokolt a különbségtétel.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ sajtótájékoztatón, Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az indoklást követően többen a Ripost 2019-es cikkét kezdték el osztani, melyben a kormánybulvár lap arról számol be, hogy közel 120 ezer, egészen pontosan 119 308 korsó sört adtak el a Groupama Arénában tavaly, ahol a büfék mellett vannak külön csak ennek a csapolására alkalmas pultok is.  Mint a cikk fogalmaz:

Azt már az Index jegyzi meg, hogy egészen pontosan a szabályzat azt mondja ki: öt százalékos alkoholtartamig lehet alkohol vásárolni a magyar focipályákon, ebbe a leggyakrabban eladott sörök többsége simán belefér.

Nem csak a mikrofon előtti főhős

Eddig háromezren reagáltak arra a virtuális tiltakozó eseményre, amely „a magyar zenei ipar kivégzése” ellen emeli fel a hangját (sokan félre is értették és azt hitték, miután az Országház van megadva helyszínként, tüntetést szerveznek, amelyet most nem engedélyez a járványhelyzet szabályozása, erre azt írták a szervezők, „egyelőre” nem erről van szó).

Illusztráció: Austin Neill (Unsplash)

„A készülő törvény, ami továbbra sem engedi az 500 fő feletti rendezvényeket érthetetlen. Érthetetlen, amikor lehet rendezni 20000 fővel focimeccset, többezer fővel rally versenyt. Érthetetlen és megalázó” – fogalmaznak a Rock&Roll Camp koncertsorozat nevében létrehozott esemény leírásában. Mint írják:

Bár a szöveg lemondóan bevallja, nem hiszik, hogy ennek bármi hatása lesz, de azért arra biztatják az érdeklődőket, hívják meg zenész és politikus ismerőseiket.

fesztiválGulyás GergelykönnyűzenekormányKoronavírus-világjárvány (COVID-19)SZINZene