Dunántúli vállalkozó veheti át augusztustól a tömegközlekedés szolgáltatását Vásárhelyen

Márki-Zay Péter az Időben csütörtöki adásában árult el néhány részletet az új buszos közbeszerzésről, amelynek végleges, hivatalos eredménye viszont még nincsen. Esélyes, hogy nem a Jovány busz fogja továbbvinni a szolgáltatást. A polgármester hangsúlyozta, ebből is látszik, hogy a beszerzéseknél nem a haverság, hanem a legjobb ár dönt, minden esetben.

Vásárhely egyike a kevés önkormányzatnak országszerte, aki tisztességes versenyben, nyílt közbeszerzésben szerezteti be a tömegközlekedés szolgáltatását. Az új közbeszerzési kiírásra az ajánlatok megérkeztek, a bírálati szakasz lezárult – mondta el Márki-Zay Péter a VTV Időben című riportműsorában. Az aktuális buszos közbeszerzésről elárulta: a legjobb ajánlatot most nem a Jovány busz adta, hanem egy dunántúli szolgáltató. Az ajánlattevőt hiánypótlásra szólították fel, melyet a cég tudomása szerint meg is tett. A pénzügyi bizottság következő ülésén fog dönteni az eredményhirdetésről, hó végéig pedig alá is írják az új szerződést – jelentette ki Márki-Zay, hozzátéve: augusztus 1-től elvileg új szolgáltató lesz, új buszokkal, de a jelenlegi menetrenddel.

Azt is megtudtuk a városvezetőtől, hogy most, a bírálati szakasz és a hiánypótlás lezárultával egy úgynevezett szerződéskötési moratórium következik: ebben az időszakban a hivatalos döntést még megtámadhatják az érintettek – „könnyen lehet, hogy meg is fogják támadni” – véli a polgármester. Amennyiben elhúzódik emiatt az eljárás, akkor további hosszabbítás lehet szükséges és esetlegesen egy szolgáltató – akár az új szolgáltató – kijelölése a feladatra. Ezt viszont a jogászok fogják megvizsgálni, mi a város számára a leghelyesebb és a legjobb, illetve leggazdaságosabb.

Amint a tíznapos moratórium lezárult és senki nem támadta meg a döntést, akkor válik hivatalossá a végeredmény, és akkor lehet az új szerződést aláírni. A polgármester mindenesetre reméli, nem lesz semmi komplikáció és augusztus 1-től az új szolgáltató fog Vásárhelyen működni.

A határidő szoros, de elvileg leigazolták, hogy minden megvan nekik: buszok, emberek, képesség, tudás, akarat – jelentette ki a polgármester az interjúban, a valószínűsíthető új szolgálatóra utalva, majd hangsúlyozta:

Újabb fényes példája ez annak, hogy akik azt gondolták, hogy itt korrupcióval lehet szolgáltatást elnyerni, azok hazudtak. Pont a tolvajok szoktak minket azzal vádolni, hogy itt haveri alapon jelöljük ki a szolgáltatót – mint látszik, nem. A legjobb ár dönt, és ez minden beszerzésünkben így van. Mindig a legjobb ajánlatot fogadjuk el, és ezzel már sok százmillió forintot megtakarítottunk az elődeinkhez képest.

A VTV mai Időben adásának témával foglalkozó részét itt megnézheti:

buszIdőbenjovány buszközbeszerzésközlekedésMárki-Zay PétertömegközlekedésVásárhelyVTV