Drónhasználatra képeznek a mezőgazdasági karon

A drónhasználat képzésére külön, kiemelt figyelmet fordítanak az SZTE Mezőgazdasági Karán. Ezek az eszközök hamarosan szervesen beépülnek a precíziós mezőgazdaság gyakorlatába.

Országszerte nő a precíziós gazdálkodás iránti érdeklődés, és egyre több gazdálkodó használja a precíziós gazdálkodás eszközeit, műszereit. A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán dr. Sisák István dolgozta ki a precíziós agrárgazdálkodási szak programját, amelynek irányítása, szakvezetése ma is feladata – számolt be az agroinform.hu.

Sisák István a hódmezővásárhelyi képzéssel kapcsolatban elmondta, azt tanítják meg a hallgatóknak, hogy a precíziós mezőgazdaságnak a rendszere nem azonos az 50 millió forintos traktorral, amelynek a tetejére GPS antennát szereltek, s a két centiméter pontosságú, táblán belüli működéssel.

Nyilvánvalóan elengedhetetlen része egy ilyen eszköz a precíziós mezőgazdaság teljes rendszerében, de sok-sok apró összetevője van ennek a technológiának, amely csak akkor tud hasznot hozni a gazdának, ha megérti a rendszer egész működését, és megfelelő módon használja. A felsőoktatásban a teljes rendszer működését tanítják, amelynek a lényege az adatfeldolgozás, a kapott sokféle, rengeteg információ értelmezése, és az adatokból származó eredmények hasznosítása a saját gazdaságban.

A hódmezővásárhelyi képzés a többi egyetemhez képest későn, egy éve kezdődött, ezért a jövőt is vizionálták azzal, hogy a drónhasználat képzésére külön, kiemelt figyelmet fordítanak. Sisák meggyőződése, hogy a drónok szervesen beépülnek a precíziós mezőgazdaság gyakorlatába. A képzés a drónos monitoringot állítja a középpontba, mivel várhatóan ez a terület áll a leggyorsabb fejlődés előtt a precíziós mezőgazdaságon belül.

Jelenleg a drónhasználat beillesztése a gazdálkodás gyakorlatába még sok kérdést vet fel, ám az már most látszik, hogy a drón, mint eszköz szerves része lesz a precíziós gazdálkodásnak. Nemrégiben jelent meg egy adat, miszerint Németországban a 100 hektár fölötti gazdaságok 25 százalékában rendszeresen használják a drónt.

A drónokat két alapvető területen használják a mezőgazdaságban. Az egyik a monitoring, vagyis a felvételkészítés területén, amellyel a határszemle végezhető el, sokkal több információval. Az eszköz másik nagy felhasználási lehetősége a növényvédelemben mutatkozik, mivel a drón nem csak takarékosabban juttatja ki a növényvédő szert, de olyan helyekre is eljut, ahová a nehéz gépekkel nem lehet bemenni.

mezőgazdaságSZTE