Drágulni fog a közétkeztetés

Vagy az alapanyagok áremelkedése vagy az önkormányzatok évek óta alkalmazott, de már nem fenntartható teherátvállalása miatt emelkedni fognak a menzadíjak 2022-től.

Akár 30-40 százalékkal is drágább lehet jövőre az iskolai menza. Ez gyermekenként átlagosan naponta 150 forint plusz költségeket jelenhet. A drágulásra azért kerülhet sor, mert egy kormányrendelet előírja, hogy 2022-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százalékának hazai forrásból kell származnia. Az emelkedés okáról azonban megoszlanak a szakértői vélemények – számolt be az ATV.

Vargáné Achátz Zsuzsanna, a Magyar Közétkeztetők Szövetségének szakmai tanácsadója híradónknak azt mondta: az új rendelet a kínálatban nem hoz különösebb változást viszont a felhasznált alapanyagok minőségében lehet előrelépés. Ugyanakkor számolnunk kell azzal, hogy ez viszont akár 30-40 százalékos áremelkedést is jelenhet – tette hozzá.

Egy általános iskolás napi étkeztetése jelenleg 430 forintba kerül, ez jövőre csaknem 600 forintra növekedhet. Azaz az ebéd ára gyermekenként naponta 150 forinttal kerülhet többe, ami havi szinten 3000 forint plusz.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége szerint a hazai termelők raktár és logisztikai beruházásai, a termékek minősége és az adminisztrációs költségek miatt várható drágulás.

A legnagyobb közétkeztetéssel foglalkozó szakmai szervezet, a Közétkeztetési És Élelmezési Vezetők Országos Szövetségének gazdasági szakértője viszont úgy véli, a rövid szállítási rendszerrel – mivel kikapcsolják a kereskedelmi láncokat – épp, hogy csökkennie kellene az áraknak. – Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy az elmúlt tíz esztendőben sajnos nagyon komoly és elmaradt feladta lett az önkormányzatoknak, hogy nem emeltek díjat. Hozzávetőlegesen a felét illetőleg a harmadát biztosították a cégek számára, mint az indokolt lett volna. Ezért alapvetően indokolt lenne az áremelés az önkormányzatok részéről – mondta el az ATV-nek Kovács Pál.

Azt mindkét szakértő kiemelte, hogy az önkormányzatok saját hatáskörben döntenek arról, hogy milyen mértékben növelik a közétkeztetési díjat, ha azt áthárítják a lakosságra, akkor valóban lehet számítani áremelkedésre.

KözétkeztetésÖnkormányzat