Drágábban kelnek el a Hód-Mezőgazda juhai

Jelentősen csökkent a hazai juhállomány, ugyanakkor külföldön jelentős a kereslet a magyar élőjuh iránt, de a belföldi fogyasztás nagyon alacsony. A témával kapcsolatban az ágazat egyik legnagyobb itthoni szereplőjénél érdeklődtünk. A 249 főt foglalkoztató Hód-Mezőgazda Zrt. részéről Antal Gábor vezérigazgató válaszolt kérdéseinkre.

 A Hód-Mezőgazda Zrt-nél mennyire érzékelhető a külpiaci keresletnövekedés? 2020-hoz képest mennyivel változott a vágóbárány értékesítési ára? 

– Idén magasabbak a vágóbárány értékesítési árak, érzékeljük, hogy keresleti piac van, és a 24 kg-nál nehezebb bárányt keresik. A tavalyi árhoz képest 50-60 Eurocenttel magasabb kilónkénti áron tudjuk eladni, de ne felejtsük el, hogy a keresletnövekedés oka leginkább az, hogy idén korábban van húsvét az előző évekhez képest. Elvileg ebben az időszakban még kicsik a bárányok, így az jár jól, aki előre gondolt erre, és 24 kg-ra tudott már ekkorra hizlalni.

– A társaság tervei szerint idén mennyi juhot tud értékesíteni a külföldi és hazai piacon? 

– 10-15 %-os növekedést szeretnénk elérni, de a Covid gazdasági hatását és azt sem lehet előre látni, hogy az olaszországi, mint meghatározó fogyasztói és turisztikai piac mennyiben fog a nyári hónapra vendégeket fogadni. Ez jelentős mértékben meghatározza a keresletet. Csomorkányi telepünkön éves szinten 25.000-30.000 db bárányt hízlalunk. Ezen felül még további 50-60.000 db bárányt vásárolunk partnereinktől közvetlen értékesítésre, és így összesen 80-90 ezer hízóbárányt értékesítünk különböző országokba az  EU-ban és az unión kívül.

– Milyen eredménye lehet a bárányhús fogyasztást népszerűsítő második hazai promóciós kampánynak, ami idén januárban indult?

– Nincs hagyománya Magyarországon a bárányhús fogyasztásnak, véleményem szerint hosszú időbe telik a fogyasztás növelése. A Hód-Mezőgazda Zrt. által hizlalt minőségi báránnyal tudunk új piacokat nyitni, nem pedig a kampánnyal, annak egyelőre nem érezzük a pozitív hatását a mi kereskedelmi tevékenységünkben.

– A tervek szerint mikor rendezik az állattenyésztési napokat 2021-ben?

– Szeretnénk megszervezni idén a kiállítást, de most már látjuk, hogy a májusi időpontban már biztos, hogy nincs rá lehetőség, hiszen ismerjük  a mostani covid fertőzöttségi eredményeket.  Reményeink szerint, ha jól halad az oltás Magyarországon, akkor ősszel lehet rá esély.

állattenyésztésHód-Mezőgazdamezőgazdaság