Dr. Berényi Károly sem érti, miért közel 100 ezer forint a teszt a hódmezővásárhelyi kórházban

A gyermekorvos, Hódmezővásárhely alpolgármestere azt sem tudja, miért lehet a vásárhelyi kórházban nehezebben hozzájutni a laborvizsgálatokhoz, mint eddig.

Mint arról elsőként beszámoltunk, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézményben 96.460 forint egy koronavírus teszt elvégzése. Ennek kapcsán osztotta meg gondolatait közösségi oldalán Dr. Berényi Károly.

Felhívja rá a figyelmet, hogy Szegeden több laboratóriumban a vizsgálat átlagos ára 32.000 forint (a teszt díja 30.000 Ft + a mintavétel díja 2.000 Ft.), itt Hódmezővásárhelyen, vagy Makón ennek a háromszorosa.

Mégsem hatósági áras a Covid teszt? A járványveszély is piaci alapokra helyezhető? Annyit kérünk a vizsgálatért, amennyit nem szégyellünk?

– fogalmazott. Hiszen az országos tisztifőorvos meghatározta, hogy mennyit kell fizetni a vírustesztekért, így gyakorlatilag hatósági áras lett a vizsgálat. Közzétette a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) azoknak az egészségügyi intézményeknek a listáját, amelyeket hivatalosan végezhetnek koronavírus-teszteket. A listán mintegy 100 magán és állami egészségügyi intézmény szerepel (köztük az Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó intézménye is). Egy Müller Cecília által aláírt dokumentum az árakat is meghatározza: eszerint a mintavétel 3.500 forintba kerül, a laborvizsgálatért pedig 27.000 forintot kell fizetni. Az angol nyelvű lelet felára 1.000 forint. Ha valaki még a vizsgálat napján meg kívánja kapni az eredményt (erre csak akkor van lehetőség, ha a mintavétel délelőtt 10 óra előtt megtörténik), illetve szombaton, akkor 45.700 forint az ár.

Az alpolgármester elárulta azt is, a háziorvosoknak meg van szabva, hogy mennyi laborvizsgálatot kérhetnek egy hónapban, a betegek pedig több hetes előjegyzés után kerülnek vérvételre. ,,Volumenkorlátot vezettek be a laboratóriumban is?” – tette fel a kérdést.

Berényi KárolyCsongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóKoronavírus-világjárvány (COVID-19)teszt