Dr. Berényi Károly: Nap, mint nap új csúcsok születnek az esetszámokban és a halálozásban

Dr. Berényi Károly háziorvos, Hódmezővásárhely alpolgármestere hosszú bejegyzésben elemezte közösségi oldalán a koronavírus második hullámát. Nem érti, hol maradnak a tavaszi szigorú intézkedések, miközben például az áprilisi csúcsadat tizenötszöröse az új megbetegedések száma jelenleg.

Berényi emlékeztet: tavasszal nem volt egyszerű betartani a szigorú rendszabályokat, de rendkívül fegyelmezetten állt hozzá mindehhez a lakosság. A közvetlen szomszédjainknál is rosszabb volt a helyzet, mint Magyarországon, ezért már a kutatók is felfigyeltek a magyar járványügyi adatokra. Többek között a BCG oltással próbálták összefüggésbe hozni a világjárvánnyal szembeni pozitív, védett helyzetünket.

Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a nyáron a szakemberek az őszi második hullámra figyelmeztettek, ennek ellenére ,,csak egy Nemzeti Konzultációt sikerült összehozni”, olyan válaszokkal, ,,hogy csak egyetérteni lehessen a kérdésbe rejtett megoldási javaslatra.

Azért sikerült a kérdések közé egy kis soros-ozást, migráns-ozást is belecsempészni, mert az országunk jelenlegi vezetői szerint ezek a problémák is szorosan összefüggenek a világjárvány magyarországi kezelésével

– értékelte a konzultációt.

Szeptember vége felé ismét elkezdett nőni a koronavírussal fertőzöttek száma, korábban nem tapasztalt gyorsasággal. ,,Hova jutottunk már a tavaszi csúcsot jelentő 200-as napi esetszámtól? Október 25-én több mint 3000 új megbetegedést regisztráltak… Egy nap alatt! Ez az áprilisi csúcsadat 15 szöröse! Nap, mint nap új csúcsok születnek az esetszámokban, és a halálozásban” – fogalmazott.

Berényi szerint ,,úgy tűnik, mintha Magyarország elengedte volna a járványt”, nem érti, hol maradnak a tavaszi szigorú intézkedések.

Kifejtette azt is, nem tartja elegendőnek a világ, az országos és a megyei járványügyi adatok rendelkezésre bocsátását. A járvány magyarországi megjelenése óta kérik a hatóságoktól valid, helyi tájékoztató adatokat is – ez azonban sem az első, sem a második hullámban nem történt meg. Ezt követően fordult a város oktatási és alapellátó egészségügyi szolgáltatóihoz önkéntes adatszolgáltatásért. Egy hónapja heti rendszerességgel kap a város járványügyi helyzetét reprezentáló adatokat, melyekről hamarosan beszámol.

Berényi KárolyHódmezővásárhelyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)