Tizenegy csapat látott neki, hogy finomságokat készítsen a Csúcsi Olvasókörben a vasárnap délelőtt megrendezett kolbásztöltő fesztiválon. A szakavatott, négytagú zsűri nemcsak a helyben készített, majd megsütött kolbászokat, hanem a már elkészült, füstölt kolbászféléket is elbírálta.
A csapatok az ellenőrzött helyről származó 5-5 kilónyi húst kora délelőtt a szervezőtől kapták meg, ezt vágták, darálták, fűszerezték, majd töltötték a belekbe az olvasókör nagytermében, hogy a kész kolbászokat aztán az udvaron süssék meg, majd tálalják fel. A zsűri végigkóstolva mindet, kiválasztotta az idei legjobbakat. A kolbásztöltéssel meglepően gyorsan elkészültek, hiszen 9 órakor nyitották meg a fesztivált, és fél 11-kor már a serpenyőkben, lábasokban is sültek.
A kéttagú Tanyamacskák csapata igazi vásárhelyi fehér parasztkolbászt, de piros kolbászt is készített. – A kolbászoknak két titka van. Az egyik a több mint százéves recept, amely még a nagyapámtól ered, de ezt vegyítettem egy kicsit a nagybátyáimtól származókkal. Így ötven év alatt állt össze az a recept, amely az én szájízem szerint finom – árulta el Hegedűs Ferenc, aki hozzátette, hogy csapatként Bajnóczi Lajossal elsőként töltöttek kolbászt ezen a versenyen.
Perényi János, a Gazdasági Egyesület ügyvezető elnöke, a kolbásztöltő fesztivál zsűrijének elnöke elmondta, hogy a Gazdasági Egyesület induló csapatai számára kötelezővé tették a hagyományos fehér kolbász készítését, amely egykoron Vásárhelyt jellemezte, mielőtt a Békésből átterjedt paprikás kolbászok szép lassan háttérbe szorították volna.
Az amatőrök mellett egy profi csapat is elsőként vett részt ezen a fesztiválon. Az orosházi Novák Zoltán 1970-ben tette le a mestervizsgát, és azóta is hentesként dolgozik, igaz, 80 évesen már csak otthon.
– Nincs titkunk, rendes sütőkolbászt készítettünk. Ha valaki szívvel-lélekkel csinálja, akkor ilyen lesz – mondta a stafétabotot tőle átvevő fia, ifj. Novák Zoltán, aki elárulta, hogy a jó kolbászba paprika, bors, só, fokhagyma és köménymag kell, illetve édesapja 62 éves tapasztalata.
Különlegességként igazi hagyományos vásárhelyi krumplikolbászt is készített a vásárhelyi Gazdasági Egyesület 1. számú, kéttagú csapata. – Az érdekesség ez a két sor krumplikolbász, amely tényleg krumplival készült – mutatta a gusztusosan feltálalt, felszeletelt kolbászok között a krumplisat Ágoston János, a Gazdasági Egyesület alelnöke. – Régen, amikor kevesebb volt a hús, a paraszti világban krumplival szaporították. Van szarvas- és fehér kolbászunk is. Ez füstölt szalonna, fehér szalonna, ez pedig sonka – mutatta végig a tál kínálatát, amelyet fürjtojással, paradicsommal és uborkával díszítettek. Szerinte a jó kolbász titka, hogy a legegyszerűbben kell elkészíteni. – Minél egyszerűbb valami, szerintem annál finomabb – tette hozzá.
A zsűri (Perényi János elnök, Láda Lajos, Bíró János és Csányi András) a szalámik és kolbászok állagát, füstöltségét, illatát és érettségét is értékelte. Külön bírálták a fehér és a paprikás vékony kolbászokat, a vastag paprikás és fehér kolbászokat, valamint a kuláréba töltött kolbásztölteléket, amelyeket a különböző településeken különböző néven hívnak. Így Orosházán dorkának, Mezőberényben szajmának, míg Vásárhelyen gömböcnek nevezik. Külön bírálták a helyben töltött és sütött kolbászokat is.
– A hagyományaink ápolása miatt tartottuk fontosnak tíz évvel ezelőtt, hogy megrendezzük ezt a fesztivált, amely az idén már a nyolcadik, miután a Covid idején nem lehetett megtartani – árulta el Szabó Sándorné, a fesztivál szervezője. Hozzátette, hogy a rendezvény célja a hagyományőrzés mellett a házi ízek megőrzése és továbbadása. Az idősek mellett a fiatalabbak is bekapcsolódtak a kolbásztöltésbe. A sütőkolbász kategóriában 11, míg a füstöltben 8 csapat indult.
A jubileumi kolbásztöltő fesztivál résztvevői a korábbi évekről készült fényképekkel elevenítették fel a rendezvény múltját, fellépett a Kankalin Néptáncegyüttes, és most is volt tombolasorsolás.