Döntöttek: Szabó Bálint méltatlan a képviselőségre

Szeged város pénteki, részben botrányosan zajlott közgyűlésén szavaztak erről. Szabót azért tartották méltatlannak szegedi önkormányzati képviselői mandátumához, mert tavaly szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját és egy rendőri intézkedést is akadályozott, amiért a Fővárosi Törvényszék másfél év börtönbüntetésre ítélte négy évre felfüggesztve.

Szabó Bálint az  önkormányzati törvény szerint „méltatlan”, hiszen „szándékos bűncselekmény miatt jogerősen szabadságvesztésre ítélték”, függetlenül attól, hogy az ítélet felfüggesztett.

A képviselő egy szeptember 19-ei videójában elmondta, hogy szerinte nem vált méltatlanná, és egy módosító indítvány nyújtott be a közgyűlésnek, hogy ne tárgyalják pénteken az ügyét, vagy ha tárgyalják, akkor nyílt ülésen tegyék, hogy a nyilvánosságot is be tudja vonni. Az ülésen ezután azt kérte, hogy vegyék le a napirendről a méltatlanságának a tárgyalását. Indítványát elutasították, az ügyében pedig végül zárt ülésen döntött a közgyűlés.

Ezután többször szót kért, majd ordibált is Botka László polgármesterrel, végül kikapcsolták a mikrofonját és szavazással meg is vonták tőle a szót. Szabó ügyét végül zárt ülésen tárgyalták, de a képviselő Facebook oldalán élőzte az egészet.

Szabó korábban az Indexnek azt mondta, ha megszavazzák méltatlanságát, totális háborút indít Botka László ellen. Egy tavaszi törvénymódosítás alapján mandátumának megszűnése esetén időközi választást már nem lehet kiírni. Mivel a képviselő kompenzációs listáról, a Független Városi Szövetség – Magyar Egyesület jelöltjeként jutott be a közgyűlésbe, a helyére a szervezet jelölhet majd egy új tagot.

A szegedi képviselő korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a covid-járvány során bevezetett korlátozások ellen tiltakozásul saját autójával akadályozta a szegedi villamosközlekedést. Korábban azt is állította, hogy elrabolták és egy égő szalmabálához kötözték.

Szabó több mint fél évet ült előzetesben, amiért tavaly szeptember 21-én üldözőbe vette Orbán Viktor konvoját. Szabadulása előtt pár nappal az Átlátszó riporterének azt mondta, hogy megbánta amit tett.

(Forrás: szegeder.hu)

közgyűlésméltatlanságSzabó BálintSzeged