Döntöttek: nyolc fővel csökkentik a Polgármesteri Hivatal létszámát

Hódmezővásárhely közgyűlése csütörtöki ülésén döntött arról, hogy a hatékonyság növelése érdekében 148 főről 140-re csökkentik a Polgármesteri Hivatal engedélyezett létszámát. A létszámcsökkentést július 15-től kezdik meg.

Petrovics György aljegyző a napirend előterjesztésében elmondta, szeretnék növelni a hatékonyságot, ennek egyik módja az, hogy csökkentett létszámmal ugyanazt a feladatot látja el a hivatal. Ennek értelmében a mostani 148 főről 140 főre csökkentik a foglalkoztatottak számát, amelyből 126 fő lesz köztisztviselő, 14 fő pedig Munka Törvénykönyvének hatály alá tartozó alkalmazott.

Márki-Zay Péter polgármester ezt kiegészítette azzal, hogy a Polgármesteri Hivatal létszáma az utóbbi években is folyamatosan változott, például amikor a korábbi HTKT-ből való január 1-i kilépéssel feladatok kerültek át a hivatalhoz, de olyan is volt, amikor városi intézmények pénzügyi-gazdasági feladataiból vett át a hivatal – ilyenkor bővült a létszám. Most egy hatékonysági átszervezést hajtanak végre, amelynek végén kisebb létszámmal ugyanazokat a feladatokat fogják elvégezni – vázolta a polgármester, aki szerint ezúttal a legfontosabb szempont a nyolc fő munkabére. Példaként említette, hogy ebből az összegből akár évről évre egy utcát vagy járdát fel lehetne újítani.

Feszes, fegyelmezett gazdálkodással, a leghatékonyabb munkavállalóink megbecsülésével, az ő fizetésük versenyképes szintre emelésével nyilvánvalóan a létszám hatékony meghatározása mellett tudunk csak a költségeinkből kijönni

– hangsúlyozta a napirend tárgyalásakor Márki-Zay Péter. Hozzátette, Vásárhely adóbevételei idén sem nőnek, miközben a kormány a normatív támogatásait nem növeli, hanem csökkenti – az önkormányzatok össztámogatását a tavalyi 840-850 milliárd forinttal szemben 700 milliárdban határozták meg a következő négy-öt évre – ez pedig az inflációt is figyelembe véve nagy érvágást jelent.

A kormány nagyon komoly megszorításokra készül. A másik bevételi forrásunk a város saját adóbevétele. Elődeinkkel szemben mi nem szeretnénk agyonadóztatni a vásárhelyieket, […] most nyilván sem a kormánytól, sem a helyi cégektől és magánszemélyektől nem számíthatunk emelkedő bevételre

– világította meg az intézkedés indokait a polgármester, kiemelve, hogy a feszes gazdálkodás teszi lehetővé, hogy ilyen körülmények között is folyamatosan tudják fejleszteni a várost.

A továbbiakban kifejtette, mely területeken és hogyan takarékoskodik az önkormányzat: a napelemek felszerelésével 40 százalék áramdíjat spórolnak, de a közvilágítás korszerűsítésével is a hatékonyságot tudták növelni. A városi rendezvényeket a korábbi árának töredékéért tartják meg, és a reprezentációs keret is jóval kisebb, mint az előző városvezetésnél.

A javaslatot végül – három fideszes képviselő ellenszavazatával, valamint Cseri Tamás tartózkodásával – hat igen szavazattal elfogadták.

HódmezővásárhelyközgyűlésköztisztviselőkleépítéslétszámMárki-Zay PéterPetrovics GyörgyPolgármesteri HivatalvárosházaVásárhely