Döntöttek: inflációkövetően növekednek a Nyugdíjas Lakópark bérleti és térítési díjai

A mai rendkívüli közgyűlésen megszavazták, hogy november 1-től 17,6 %-kal emelkednek a Nyugdíjas Lakóparkban élők bérleti és térítési díjai. A napirendi pont kapcsán többen az MMM-frakcióból is kétségeket, javaslatokat fogalmaztak meg az emelést illetően, de végül csak a jelenlévő két fideszes képviselő szavazott nemmel.

Két éve nem emelték a Nyugdíjas Lakópark bérleti és térítési díjait, miközben ugyanebben az időszakban nagymértékű infláció volt az országban, magyarázta Márki-Zay Péter polgármester a napirend kapcsán, hozzátéve, a díjemeléssel a veszteséget igyekeznek csökkenteni.

A megszavazott előterjesztés szerint a négyzetméterenkénti bruttó bérleti díj 485 fortintról 570 forintra, a térítési díj pedig az eddigi 26.500 forintról 31.165 forintra növekszik.

A napirend vitájában három olyan MMM-es képviselő is megszólalt, akik a következő ciklusban már nem folytatják munkájukat a közgyűlésben. Elsőként közülük Lőkösné Nagy Sarolta szólalt fel, aki arra volt kíváncsi, hogy az emelések mellett hogyan kívánja a lakópark vezetése a veszteségeket csökkenteni. Azt is elmondta, látja a törekvést, hogy az intézmény, mivel piaci alapú, önfenntartó legyen, amit jó iránynak tart. Márki-Zay Péter felhívta a figyelmet, hogy hiába szabadulnak fel lakások a lakóparkban, nagyon sokat kell költeni a felújításra, a karbantartásra, mire ezek újra eladhatók lesznek, de emlékeztetett a hibás csavarok miatt tönkrement vízvezetékekre is. Hangsúlyozta, a város nem szeretne profitot kivenni a lakóparkból, de az a cél, hogy az itt élő nem szociálisan rászorulókat ne a város lakosságának kelljen támogatni. – Sok évig csak az infláció alatt emeltünk – hangsúlyozta.

Fejes Péter képviselőtársával egyetértve még azt vetette fel, hogy az egy összegben megfizetett szolgáltatásokról szóló szerződést is meg kellene vizsgálni, hiszen nem mindenkinek van ebből mindenre szüksége. Kérte, hogy ezt egyeztessék újra a lakókkal, majd azt is javasolta, legyen állandó karbantartó a parkban. Szanka László, a Lakópark vezetője ezekre válaszolva elmondta, hogy megvizsgálják a felvetéseket, de nagyon sok fejlesztést kell most egyszerre pótolni.

Gyutay Katalin elmondta, lakóknak a fejlesztéseken érezniük kellene, hogy valamiért emelték a díjakat. – Csak az inflációval emelünk, semmivel nem tudunk többet adni, mint eddig – hangsúlyozta erre a polgármester.

Az előterjesztést végül nyolc igen szavazattal elfogadták.

Fejes PéterGyutay KatalinközgyűlésLőkösné Nagy SaroltaMárki-Zay PéterNyugdíjas LakóparkVásárhelyvásárhelyi hírek