Döntött az Alkotmánybíróság: népszavazás jöhet a kötelező kamarai hozzájárulásról

A döntés jelen esetben azt jelenti, hogy az Ab érdemi vizsgálat nélkül visszautasította a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) panaszát.

Ezáltal a nyáron, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) által hitelesített kérdésben, miszerint: „Egyetért-e Ön azzal, hogy ne kelljen a gazdasági kamarai közfeladatok ellátásához kötelezően kamarai hozzájárulást fizetni?” lehet népszavazásra aláírásokat gyűjteni.

Sokaknak az a véleménye, hogy az éves kamarai hozzájárulási díjáért cserében, bár annak összege nem magas, 5000 Ft, de igazából nem kapnak semmilyen ellenszolgáltatást. Annyi igaz, hogy nem minden vállalkozással működik jól a kamra és területi szerveiknek a kommunikációja, mert bár szoktak programokat, klubeseményeket, kisebb képzéseket szervezni, ám ezek híre messze nem mindenkihez jut el, és sokan számoltak már be arról egyéni vagy társasági vállalkozók, hogy a tagdíjon kívül nincs érdemi kapcsolatuk a kamarával.

A döntés ellen az MKIK, egy vállalkozás, valamint egy magánszemély kért felülvizsgálatot, bár utóbbival nem foglalkozott az érdemben, mert nem derült ki, miért lenne érintett.

Korábban a Kúria is jóváhagyta az NVB által engedett kérdést, indokuk az volt, hogy a kérdés érthető, és a kamarai hozzájárulás közteher ugyan, de az nem központi adónem, és nem tartozik közvetlenül a központi költségvetés bevételei körébe, ahogy arra mostani felülvizsgálati kérelmében is hivatkozott az MKIK. A közfeladatok ellátása a kamarai hozzájárulás mellett más bevételekből is fedezhető, tehát a kötelező kamarai hozzájárulás megszüntetéséből nem következne az állami támogatás.

A kamarai hozzájárulást az érintetteknek jelenleg a Tiborcz István többségi tulajdonában álló Gránit Bank egy bankszámlájára kell fizetni.

Forrás: hvg.hu

Alkotmánybíróságkamarai hozzájárulásnépszavazás