Döntött az Alkotmánybíróság: még részben sem dönthetnek helyben a tanórai foglalkozások tartalmáról

Egész pontosan egy népszavazási kérelemnek a Kúria általi hitelesítését minősítette a testület alaptörvény-ellenesnek, és semmisítette azt meg. A talárosok úgy gondolják, a kérdés túl komplex és nem egyértelmű ahhoz, hogy a választópolgár felelős döntést tudjon hozni a kérdésben. A borítókép illusztráció.

Az Alkotmánybíróság ismét alaptörvény-ellenesnek határozta meg a Kúria azon határozatát, amellyel hitelesítette, így szabad utat engedett volna egy népszavazási kérdésnek:

Az AB egyszer korábban a Kúria hasonló döntését már megsemmisítette, alaptörvény-ellenességre hivatkozva, mondván, a Kúria túlterjeszkedett az egyértelműségnek a jelentésén, amikor arról döntött, hogy a kérdésben szereplő „helyi tanterv” és „tanórai foglalkozások” kifejezések jelentései a vonatkozó jogszabályok alapján egyértelműen meghatározhatóak, így a népszavazásra javasolt kérdés megfelel a választópolgári egyértelműség követelményének.

Az Alkotmánybíróság szerint tehát a kérdés a népszavazás kezdeményezéséről szóló törvény alapján és szerint nem úgy van megfogalmazva, hogy arra egyértelműen lehessen válaszolni. Az AB szerint ez egy olyan komplex kérdés, amelyre az átlag választópolgár nem tud, illetve számára nem lehetséges egyértelmű igen, vagy nem választ adni.

AlaptörvényAlkotmánybíróságKúrianépszavazás