Dömötör Mihály fotókiállítása nyílt meg Zentán

Pénteken járt vajdasági testvérvárosunkban, Zentán egy hódmezővásárhelyi küldöttség, Dömötör Mihály fotóművész, Legyen lelkük bekötve az élet kötelékébe című kiállításmegnyitójának apropójából. Hódmezővásárhely ismert fotóművésze ezúttal a a vásárhelyi zsidó temetőben készült képeit mutatta be, és elmondása szerint megérintették őt, a megnyitó után a zentai zsidó temetőkben látottak is. Később ezt is szeretné megörökíteni.

Az április 26-i testvérvárosi látogatás oka Dömötör Mihálynak, a felújított kis Kiszsinagógában megrendezett fotókiállításának megnyitója volt. A tárlat a vásárhelyi zsidó temetőben készült képeket mutatja be.

Pejin Attila zentai múzeumigazgató köszöntője után Urbancsok Zsolt makói főlevéltáros nyitotta meg a tárlatot:

„A vásárhelyi temetőbe 2012 őszén és telén látogatott ki a művész, és készítette el egyedi látásmódú fotóit. A képek között nagylátószöggel készített tájfotók és egészen apró részleteket láttató közelképek is vannak. Színes képei sötét tónusúak, a havas temetőben készített felvételeken pedig meghatározóak a sötét-világos, fény-árnyék kontrasztok…

A zsidó ember, ha temetőbe megy, az „öröklét házába” megy. Dömötör Mihály fotói tökéletesen adják vissza ezt a kettős érzést: a múlandó és az örökkévaló jelenik meg a képeken. Könnyű, szinte súlytalan, fátyolos-fehér hóréteg a nehéz és sötét grániton, amire a zsidóság örök szimbólumát, Dávid pajzsát vésték. A kép egyik olvasata zsidó emberek meghurcoltatását és elpusztítását, a vészkorszak borzalmait jeleníti meg…

Dömötör Mihály fotói nem csupán képek, annál jóval többek: képi esszék, poézissal teli elégikus kép-együttesek. A fotókat nézve megnyílnak előttünk a létezés határának kapui, és valahogy sűrűbbé válik a tér és az idő, összekapcsolódik a mű és a befogadó.”

Ezek után a vásárhelyi küldöttség részt vett a holokauszt zentai áldozatainak emléknapján, melyet a zentai zsidók deportálásának 80. évfordulója alkalmából – a zsidóüldöztetés éveiben elhurcolt és meggyilkolt vértanúk emlékére rendeztek. Dömötör Mihályt megihlették a látottak és vissza fog térni, hogy megörökítse a temető különleges síremlékeit.

A küldöttség tagja volt Dömötör Mihály mellett Berényi Károly alpolgármester, Fejes Péter települési képviselő, Farkas Beáta nemzetközi referens és Molnár Róbert gépkocsivezető.

Forrás és borítókép: Berényi Károly Facebook oldala

Dömötör MihályDr Berényi KárolyfotókiállításkultúraZenta