Dominikából csapolta meg a csaló a magyar bankszámlákat

T. Alex, Dominic C. néven élt luxuséletet a karibi szigetországban. Az általa összehangoltan működtetett csoportot interneten és mobiltelefonon keresztül irányította a személyes találkozások teljes mellőzésével, így anonimitását saját társai és áldozatai előtt is meg tudta őrizni.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és börtönbüntetést indítványoz egy szövevényes csalássorozatot Dominikából végrehajtó magyar férfival szemben. 

A vádirat lényege szerint a 33 éves férfi a Dominikai Köztársaságban élve, 2019-2021. között – az elkövetésbe bűntársakat is bevonva – csalárd módon hozzáfért mások bankszámláihoz. A sértetteket úgy választotta ki, hogy álláshirdetéseket, illetve a tulajdonosok tudta és belegyezése nélkül ingatlanhirdetéseket tett közzé, majd a jelentkezőket megtévesztette és megszerezte adataikat, amelyekkel visszaélt.

A vádlott a sértettekkel kizárólag elektronikus úton, illetve mobiltelefonon, álnevet használva kommunikált. A hirdetésekre jelentkezőket rávette, hogy telepítsék a számítógépükre az általa meghatározott, részére távoli hozzáférést biztosító programokat, illetve tájékoztassák őt bankszámláikról, azok egyenlegéről. Az állásajánlatot elfogadó sértetteket munkáltatóként utasította a programok letöltésére azzal, hogy arra a munkavégzéshez van szükség, míg az ingatlanhirdetésre jelentkezőknek azt állította, hogy a meghirdetett, eladó lakásról készült fotókat, videókat csak így tudják megtekinteni. A férfi a programokkal megszerezte a sértetti bankszámlákhoz történő internetbanki hozzáféréshez szükséges felhasználói adatokat, és az azokhoz rendelt hívószámokat. Ezután a hívószámokhoz tartozó SIM-kártyákat hamis meghatalmazások felhasználásával kicseréltette, így a sértettek tudta és belegyezése nélkül átutalásokat tudott végrehajtani a bankszámláikról olyan bankszámlákra, amelyek felett szintén befolyással bírt. A vádlott a pénz eredetének leplezése céljából pénzügyi tranzakciókat hajtott végre, valamint a célszámlák tulajdonosait utasította az összegek továbbutalására, kriptovaluta vásárlásra, illetve készpénzfelvételre. A sértettektől kicsalt és a különböző eredetleplező tranzakciókkal leplezett összegeknek a bűntársai kifizetését követően fennmaradt része a vádlottat gazdagította.

A férfi, társaival együtt, 10 sértettnek összesen közel 146 millió forint kárt okozott, valamint további 65 millió forintos kár csak azért nem következett be, mert 2 további sértett gyanút fogott és letiltották a pénzmozgásokat.

A főügyészség és a Legfőbb Ügyészséggel együttműködött a dominikai igazságügyi hatóságokkal, ez az együttműködés a nemzetközi rendőrségi kooperációval együtt eredményre, a férfi elfogásához vezetett.

A Fővárosi Főügyészség a 33 éves férfit folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, különösen nagy kárt okozó bűnszövetségben és üzletszerűen információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja. A főügyészség vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza a vádiratban.

A megalapozott gyanú szerinti – a vádemeléssel jelenleg nem érintett – további bűncselekményeket elkülönített ügyben vizsgálják tovább a fővárosi nyomozók, a férfi bűntársai ellen pedig elkülönítve, több ütemben emelt vádat a Fővárosi Főügyészség.

A férfi jelenleg letartóztatásban van, a bíróság az ügyben előkészítő ülést várhatóan februárban tart.

Pillantson bele, milyen körülmények közt élt a csaló, a magyar áldozatai pénzéből. Fotók: police.hu.

bankszámlacsalódomonikai köztársaságkarib tengerluxusvásárhelyi hírek