Divatos ruhák éke a vásárhelyi rececsipke

A vásárhelyi necc a helyi hímzés motívumaival kombinálva trendi ruhák ékessége lett. A múltat a jelennel a szegedi Rengei Georgina divattervező hozta össze. Az áttetsző csipkék a Németh László Városi Könyvtárban működő Rececsipke Klub asszonyainak a segítségével kerültek a ruhákra. Az együttműködésnek köszönhetően a hagyományos technikák már nemcsak lakástextíliákon, hanem mai, hordható viseleteken is visszaköszönnek. Így is megmutathatjuk a fiataloknak, milyen értékek vesznek körül bennünket.

A kötött ruhák után a szegedi Rengei Georgina első nyári kollekcióját is piacra dobta. A divattervező hű maradt a magyar tradicionális motívumkincshez, de most kifejezetten a vásárhelyi kézműves hagyományok inspirálták és a tökéletes végeredmény érdekében a könyvtár Rececsipke Klubjának asszonyaival fogott össze.

,,Megbeszéltük, hogy hogyan lehetne összeépíteni hordható ruhába csipkeelemeket és tulajdonképpen ennek az összekomponálásánál voltam én az összekötő kapocs. Úgy gondoltam, hogy mivel a rececsipke vásárhelyi hagyományokhoz köthető, akkor mindenképpen vásárhelyi hímzéssel legyen összedolgozva. Olyan minta elemeket találtam ki, amik a csipkének kedveznek, tehát kiemelik a motívumokat, kiemelik a csipkét a ruhából”

– fogalmazott a Vásárhelyi Televíziónak Rengei Georgina.

A Rozmaring Hungarian Design megálmodója és a rececsipkét készítő hölgyek tavaly ősszel egy szegedi kiállításon találkoztak.

,,Felajánlkoztunk, hogy nem lehetne-e a munkánkat is valahogy belecsempészni és hát ez Ginának a nyitottságának köszönhetően meg is történt. Egyszer csak kaptunk egy telefonhívást, hogy akkor most van neki egy terve, mit szólunk hozzá. Hát mit szóltunk, ujjongtunk. Akkor kinyílt számunkra egy kapu”

– mesélte Sándor Istvánné, a Rececsipke Klub egyik tagja.

Annak idején sok vásárhelyi család számára a rececsipke készítés biztos betevőt jelentett. Napjainkra azonban kevesen maradtak, akik még ismerik ezt a technikát.

,,Alapja szerintem ennek a kézimunkának a halászháló készítésből ered. Mindenütt az asszonyok egy kicsit finomabb fonalból, cérnából mikor mit használtak fel hozzá. Kitalálták, hogy hogyan lehet a háztartást szebbé, vagy a ruházatukat anno szebbé tenni”

– fogalmazott a VTV-nek Oszlánczi Katalin rececsipke készítő.

Van élet a lakástextíliák túl is, hiszen most már a trendi ruhákat is díszíthetik a kötött alapra kerülő finom minták.

,,Nagyon büszke vagyok rá, hogy én is részese lehettem annak, hogy az a ruha elkészült”

– tette hozzá Presztóczki Irén.

Az új kollekcióban csak a vásárhelyi hímzés előtt tisztelgő darabok is helyet kaptak. Erről a helyiek a múlt heti kishomoki közösségi ház átadóján saját szemükkel is meggyőződhettek hiszen a ruhákból divatbemutatót rendeztek.

divatHódmezővásárhelyNémeth László Városi Könyvtárrececsipketextiliparvásárhelyi hímzés