Díszközgyűlésen adták át a városi kitüntetéseket

Kilenc arra érdemes vásárhelyi vehetett át ma délelőtt ünnepélyes keretek között kitüntetést a várostól. Átadták a Pedagógus Életműdíjat, a Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége Díjat, a Hódmezővásárhely Közszolgálatáért Díjat, valamint a Hódmezővásárhely Egészségügyéért Díjat.

Július elsején nemcsak a köztisztviselőket, de a pedagógusokat és az egészségügyben dolgozókat is ünnepeljük – mondta el köszöntő beszédében Márki-Zay Péter. Kiemelte, azért adnak át ma többeknek is egészségügyi díjat, mert az 1995-ben alapított kitüntetést 2020-ig csak egyetlen egyszer adták át, azok pedig, akik ma díjazásban részesülnek, mindannyian több mint 40 éve szolgálnak már az egészségügyben. A pedagógusszakmát elismerve a polgármester azt hangsúlyozta, ez egy nagyon szép, de fáradságos, és egyre nehezebb szakma. Örömét fejezte ki, hogy ezen a napon nemcsak az előbb említett szakmák képviselőit, de egy köztisztviselőt is elismernek, hiszen egy hivatal dolgozója is a köz szolgálatában tevékenykedik.

A Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége díjban részesülő, az ünnepségen személyesen részt venni nem tudó Ugrai Pannával kapcsolatban Márki-Zay Péter megosztotta azt a dicsőséget, hogy a vásárhelyi úszó a belgrádi Európa Bajnokságon két aranyérmet is szerzett, így a párizsi olimpiai csapat része lesz Hódmezővásárhelyről.

A hétfői díszközgyűlés ünnepi műsora során a jelenlévők ezúttal is gyönyörködhettek Zoltán Péter klarinétművész és Borsos Annamária zongoraművész lenyűgöző játékában, de meglepetésként a Róna Banda rövid fellépése is színesítette a díjátadót.

Vásárhely „Ifjú Tehetségei”

A közgyűlés „Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége” díjat adományozhat azon tanulóknak, csapatoknak, akik országos és nemzetközi versenyeken kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, a szellemi gyarapodás területén kiváló példát mutattak, hozzájárulva ezzel Hódmezővásárhely város jó hírnevének öregbítéséhez. Az idei évben a közgyűlés Ugrai Panna Nórát  és Kis Noelt részesítette a „Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége” kitüntetésben. 

A HSZC Eötvös József Technikum igazgatója a következő méltatással javasolta az iskola tanulóját, Ugrai Panna Nórát a díjazásra:

Ugrai Panna Nóra a HSZC Eötvös József Technikum 13/A. osztályos kitűnő tanulója, aki kiemelkedő sportteljesítménye mellett az iskolában is nagyon jól teljesít. Ötéves korában kezdett el úszni, tehetsége nagyon hamar megmutatkozott. Első nagyobb versenye az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál volt. 2021-ben 3 bronzérmet szerzett az Ifjúsági Európa-bajnokságon. Ezután már világklasszisokkal versenyzett a felnőttek között. Az Európa-bajnokságon a legjobb 8 közé került egyéniben, a váltó tagjaként pedig jelenleg 2 országos csúcsot is tart. A 2023-24-es tanévben a Hód-Úszó SE sportolójaként, Máté Hunor edző felkészítésével a Rövidpályás Európa-bajnokságon női gyorsváltóban 6. helyezést ért el. A Rövidpályás Országos Úszóbajnokságon 1. helyezett lett 100 méter gyorson, háton, pillangón és vegyes úszásban. Az Úszó világkupán a 4×200 méteres gyorsváltóban 1., a 4×100 méteres gyorsváltóban pedig 2. helyezést ért el. Panna életmentő sportágban is versenyez, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, 2023-ban az év női életmentője lett. 11-szeres országos úszóbajnokként a legnagyobb célja az olimpiai játékokon versenyezni. Pannát kiemelkedő sport- és tanulmányi eredményei, szorgalma, szerénysége, segítőkészsége, hűsége Hódmezővásárhelyhez és a város úszó egyesületéhez érdemessé teszi a Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége Díjra.

Szintén „Hódmezővásárhely Ifjú Tehetsége” díjat vehetett át Kis Noel, aki szintén a  HSZC Eötvös József Technikum tanulója. A következő méltatással javasolta díjazását az intézmény igazgatója:

Noel kiváló országos és nemzetközi úszó eredményei kitartását és szorgalmát tükrözik. A napi kemény edzések, versenyre készülések mellett iskolai tanulmányait sem hanyagolja el. Tanáraival udvarias, osztálytársaival együttműködő. Noel 2023. szeptemberétől ez év áprilisáig nagyszerű sporteredményeket ért el:

  • a norvég bajnokságon tavaly ősszel 50 gyorson 2., 100 gyorson első lett,
  • Debrecenben a Rövidpályás Felnőtt Országos Bajnokságon a 4×100 mix gyorsváltóban 2. helyezést ért el.
  • a korosztályos bajnokságon Szegeden 100  méter gyorson 2. lett, időeredményével ebben a számban a 17 évesek között az 5. legjobb az európai ranglistán,
  • áprilisban Ausztriában válogatott versenyen egyéniben 7., vegyes- és gyorsváltóban 4. helyet szerzett. 
Kis Noel

A köz szolgálatában

A közgyűlés „Hódmezővásárhely Közszolgálatáért” kitüntetés adományozhat azoknak a nyugdíjas köztisztviselőknek, kormánytisztviselőknek, közszolgálati dolgozóknak, akik legalább 30 éven keresztül a köz szolgálatában álltak, és szakterületükön tartósan kimagasló teljesítményt nyújtottak. A kitüntetést évente legfeljebb egy személy kaphatja.

Az idei évben a „Hódmezővásárhely Közszolgálatáért” kitüntetést Alácsi Mária nyugalmazott köztisztviselőnek adományozta a közgyűlés.

Mária az érettségi után azonnal megkezdte a munkát a Városi Tanács Műszaki Osztályán (később Műszaki Iroda) és 45 év munkaviszony után innen is ment nyugdíjba.

Munkája mindig precíz, pontos volt, emberileg empatikus, segítőkész, tisztelettudó. Feladatait a legjobb tudásával, és a legnagyobb szakmai alázattal végezte.

Levezette Kishomok mindkét részének közművesítését (ivóvíz, gáz, villany), mintegy 90-100 tanyát érintve a tanyák villamosítását, és Vásárhely gázellátását 80-90 km hosszúságban. Mindig figyelembe vette a lakossági igényeket is.

Alácsi Mária
Alácsi Mária

Pedagógus Életműdíj

A közgyűlés Pedagógus Életműdíj” kitüntetést adományozhat azon nyugdíjas pedagógusoknak, Hódmezővásárhelyhez kötődő személyeknek, akik a nevelő-oktató munkában legalább 30 éven keresztül tartósan kiemelkedő pedagógusi-oktatói-nevelői tevékenységet végeztek.

Munkássága elismeréseként az idei évben Pedagógus Életműdíjban részesül a közgyűlés határozata alapján Győri Sára orosz-ének-zene szakos tanár.

Díjazását a következő méltatással javasolták:

Hódmezővásárhelyen született. Zenei érzékét kántortanító édesapjától örökölte. Az Ének-Zenei Általános Iskolában kezdte el tanulmányait, majd középiskolás éveit a Bethlen Gábor Gimnáziumban töltötte, az itt kapott zenei nevelés egyértelműen eldöntötte a sorsát, hogy énektanár lesz. Steiner Béla bácsi, atyai barátja, mentora támogatta elhatározásában. A Szegedi Tanárképző Főiskolán tanult tovább, olyan nagyszerű tanárok nevelése alatt, mint a Liszt-díjas Rozgonyi Éva és Kardos Pál. A főiskola befejezése után a Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskolában kapott állást. Éneket tanított és kórust vezetett. Később kórust szervezett szakmunkástanulókból, illetve a Bethlen Gimnázium Kórusának munkájába is bekapcsolódott. Részt vettek rendezvényeken, az Éneklő Ifjúság Országos minősítő rendszerében „Arany” illetve „Arany diplomával” minősítéseket értek el. Számos gyermekopera, musical betanítása, bemutatása színesítette munkáját.

2003-ban a Liszt Ferenc Ének-zenei Iskola és Péczely Attila Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatói tisztségét pályázat útján nyerte el. 2008-ig, nyugdíjazásáig vezette az intézményt lelkiismeretesen és legjobb tudása szerint.

Élete másik meghatározó területe a karnagyi munka, a Városi Vegyeskar volt, amelyhez 1976-ban alapító tagként került Steiner Béla és Lányi Lajos irányítása alatt. Másodkarnagya, majd vezetőkarnagya lett szeretett kórusának, amelytől igazgatói teendői miatt vált meg. 30 éves együttműködésük alatt szerepeltek Olaszországban, Erdélyben, Kárpátalján, Németországban, Prágában, Hollandiában, Walesben, valamint elérték az amatőr kórusok legmagasabb minősítését, a vegyeskar „Hangversenykórus” lett.

Nyugdíjas évei alatt sem szakadt el a kórustevékenységtől. Megszűnéséig énekelt a Városi Kórusegyesület Vegyeskarában, tagja a Szent István Kórusnak, vezetőségi tagként részt vesz a Belvárosi Szentháromság Templom Egyházközségi Tanácsában.

2012 óta nagy lelkesedéssel vezeti az Aranykalász Népdalkört, amellyel három alkalommal is „Arany” minősítést szereztek. Ezen felül aktív tagja a Szépkorúak Tánccsoportjának is.

Kitüntetései:

  • 1980-ban Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetésben részesült,
  • 1987-ben Pro Urbe díjban a Városi Vegyeskar tagjaként,
  • 1995-ben Hódmezővásárhely Közszolgálatáért díjban,
  • valamint Péczely Attila és Kardos Pál éremdíjban részesült.

Szerető család veszi körül. Öccse matematika-fizika szakos tanár. Két fia van, az idősebb agrármérnök, a fiatalabb közgazdász. Két leány unokája teszi boldoggá nyugdíjas éveit.

Győri Sára
Győri Sára

Öt kitüntetett „Vásárhely Egészségügyéért”

A közgyűlés „Hódmezővásárhely Egészségügyéért” kitüntetés adományozhat annak az egészségügyben tartósan kiemelkedő eredményességgel Hódmezővásárhelyen dolgozó személynek, aki a Hódmezővásárhelyi-Makói Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhelyi Tagintézményében foglalkoztatott egészségügyi dolgozó, Hódmezővásárhely közigazgatási területén a város egészségügyi alapellátást biztosító háziorvos, házi gyermekorvos, fogorvos, asszisztens, védőnő, iskolaorvos, és Hódmezővásárhely egészségügyében legalább 35 évet szolgált, erkölcsi tisztességgel, emberi megbecsüléssel rendelkezik és a szakmájában kimagasló teljesítményt ért el.

A kitüntetett egy bronzból készült plakettet kap, amelyet Semmelweis Ignác portréja díszít, és amely Kotormán László szobrászművész alkotómunkáját dicséri.

Hódmezővásárhely Egészségügyéért elismerésben részesült Dr. Berényi Károly csecsemő-gyermekgyógyász szakorvos, címzetes főorvos. Őt a következő méltatással jelölték a díjra:

Dr. Berényi Károly Hódmezővásárhelyen született. Nős, 4 gyermek édesapja. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1979-ben általános orvosi diplomát szerzett Csecsemő és Gyermekgyógyászatból, 1984-ben szakvizsgázott. Kórházi orvosgyakornoki éveit a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházban töltötte. 

Hazai és külföldi konferenciákon megtartott szakmai előadásainak, hazai szakfolyóiratokban közölt publikációinak száma 26.

1986–tól közalkalmazottként, majd 1995-től egyéni vállalkozóként illetve 1997-től a mai napig társas vállalkozóként városi házi gyermekorvosi praxist vezet Hódmezővásárhelyen. Ez az ország 10 legnagyobb lélekszámú gyermekpraxisának egyike.

1997-ben magánalapítványként létrehozta a Hódmezővásárhelyi Gyermekegészségügyért Alapítványt, amely közhasznú minősítéssel kistérségi feladatokat lát el. Célkitűzései között szerepel:

  • Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és vonzáskörzetének gyermek-egészségügyi és szociális problémáinak megoldásában való aktív részvétel,
  • kistérségi hatókörrel rászoruló beteg gyermekek, nagycsaládosok segélyezése (gyógyszer, gyógyászati segédeszköz, csecsemőtápszer, bébiétel),
  • betegsegélyező klubok támogatása („Lufi” Asztmás és Allergiás Gyermekek és Szüleik Klubja), városi egészségvédő, egészségnevelő programok szervezése, lebonyolítása,
  • gyermeküdültetés segítése, szervezése, lebonyolítása,
  • határon túli és anyaországbeli magyar anyanyelvű gyermekek kapcsolattartásának elősegítése.

1997-től 2010-ig a keresztelő Szent Jánosról elnevezett, ispotályos Johannita Lovagrend Segítő Szolgálatának tagja volt.

A városi önkormányzat egészségügyi bizottságának tagja volt 1998-2010. között, e tevékenységéhez köthető:

  • a háziorvosok helyi iparűzési adójának átmeneti elengedése – 1999,
  • az ügyeleti díjak rendezése – 2003,
  • a teljes háziorvosi privatizáció helyi alapelveinek kidolgozása – 2002-2004.,
  • a régióban működő Irányított Betegellátási Rendszer beindítása és működtetésének felügyelete,
  • a „Vásárhely Egészségügyéért Díj” újraalapítása.

Az újjáalakult Magyar Orvosi Kamara megyei küldöttje 2022 óta. A Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének tagja 1994 óta.

Egy, a város közéletében jelentős szerepet betöltő helyi, civil politikai egyesület, a Tiszta Lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület elnöke volt 2002 és 2012 között.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlésétől 2005-ben Pro Urbe kitüntetést kapott, városáért kifejtett tevékenysége elismeréseképpen.

A város közgyűlésében települési képviselőként tevékenykedett 2006–2010., majd 2019-2024. között. 2019 óta szülővárosa társadalmi megbízatású alpolgármestere.

Dr. Berényi Károly
Dr. Berényi Károly

„Hódmezővásárhely Egészségügyéért” elismerést kapott Dr. Dányi Ilona üzemorvostan és háziorvostan szakorvos. Díjazására a következő méltatással tettek javaslatot:

1957. szeptember 6-án született Makón, lelkészcsalád második gyermekeként. Már kiskorától fogva átélte a másokon való segítés örömét. Az általános iskolát Hódmezővásárhelyen végezte, középiskolai tanulmányait a Bethlen Gábor Gimnáziumban folytatta. Érettségi után a Szegedi Orvostudományi Egyetemre nyert felvételt, 1981-ben szerezett orvosi diplomát. Néhány éves kórházi, belgyógyászati munka után, 1985. május 1. óta körzeti orvosként kezdett dolgozni a Bajcsy-Zsilinszky utcai rendelőben. Majd jöttek a szakvizsgák: általános orvostan 1989-ben, üzemorvostan 1999-ben. Állandó motivációja a segíteni akarás, melyben örök példaképe, édesapja emléke erősíti.

Dr. Dányi Ilona
Dr. Dányi Ilona

Hódmezővásárhely Egészségügyéért díjban részesült Dr. Mónus Ildikó háziorvos, belgyógyászat szakorvos, üzemorvostan szakorvos.

Mónus doktornő Hódmezővásárhelyen született. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen szerzett diplomát. Első munkahelye a szentesi kórház belgyógyászati osztályán volt, rövid időn belül átkerült az onkológiai terápiával foglalkozó osztályra és a Vérellátó Állomásra, ezt követően pedig a vásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára hívták. A férfi belgyógyászat mellett az akkori fertőző osztályon, később a Bel. B. osztályon is dolgozott, majd a Véradó Állomás mellett 1984-től az akkoriban megalakult Művese Állomásra is áthelyezték, ahol 1989. végéig dolgozott.

1986-ban megszületett a fia, aki Budapesten él, közgazdász.

Később belgyógyászati főorvosi kitüntetést is kapott. 1990 januárjától átszervezés miatt kihelyezték a 2. számú körzetbe, ahol azóta is dolgozik.

Dr. Mónus Ildikó
Dr. Mónus Ildikó

Hódmezővásárhely Egészségügyéért díjban részesült Dr. Szilágyi Mária csecsemő-gyermekgyógyász és iskolaorvostan szakorvos. A következő méltatással javasolták díjazását:

Orosházán született. A SZOTE Általános Orvosi Karán 1977-ben szerzett diplomát. A végzés után előbb a dombóvári kórház, majd a hódmezővásárhelyi kórház gyermekosztályán dolgozott.

1983-ban felkérést kapott, hogy a városban szervezzék meg az Ifjúság-egészségügyi Szolgálatot. Nem kis nehézség és rengeteg munka árán létrejött a szolgálat és 1999-ben 4 középiskolában alakítottak ki felszerelt orvosi rendelőket. Sajnos a prevenciót nem támogatták anyagilag, nem volt működési költségük, ezért 1994-ben munkatársaival létrehozták a Hód-Mezői Tinivilág Alapítványt az iskolai egészségnevelés finanszírozására.

2001-ben indult először pályázati lehetőség az iskolákban folyó egészségnevelés támogatására. Még ebben az évben 17 iskola egészségfejlesztési pályázatát írta meg. A következő években 120 pedagógus, 10 védőnő, 2 iskolaorvos képzése történt meg.

Pályázatokat nyertek, évente kétszer tartottak kortárssegítő képzést káros szenvedélyek és családi életre nevelés témakörben. Ezeken legalább 120 tanuló vett részt. Élménypedagógiai táborokat szerveztek a tizenéves korosztálynak, önismereti képzéseket tartottak az iskolavédőnőkkel együtt. Minden iskolában évente egyszer egészségnapokon szűrővizsgálatok, egészséges életmódról szóló előadások voltak és vannak, időnként meghívott előadókkal. Szervezőként aktívan részt vett városi egészségnapokon is.

40 éve iskolaorvos a város közép- és általános iskoláiban. Több hazai és 4 nemzetközi konferencián vett részt a serdülőkorú fiatalok egészségfejlesztéséről szóló előadással. A prevenció a szívügye. Folyamatosan képzi magát.

Vallja és hiszi, hogy a testi tünetekért és a betegségekért a kibillent lelki egyensúly a felelős. Ha feltárjuk a betegség kialakulásában szerepet játszó lelki okokat, azokat kezelve eljutunk a gyógyuláshoz.

Mindennapos tapasztalat, hogy egyre több a szorongó, önmagát szeretettel elfogadni nem tudó, önbizalomhiányos tanuló.

2020-ban elindítottak az iskolákban egy relaxaciós technikát. Több iskolában kaptak és kapnak a gyerekek ilyen kezelést alkalmanként 9-10 kezelővel és 60-70 résztvevővel. Szeretnének segítséget nyújtani ahhoz, hogyan kezeljék a gyerekek a belső feszültséget, a vizsgadrukkot, a megfelelési kényszert és hogy tudatosabban éljék az életüket. Segítséget jelent a módszer a sportteljesítmények fokozásában is. 50 gyermek meg is tanulta a módszert. Mindezt teljesen ingyen végzi az iskolaegészségügyi tevékenység mellett.

Dr. Szilágyi Mária
Dr. Szilágyi Mária

Szintén Hódmezővásárhely Egészségügyéért díjban részesült Ősziné Kis Katalin védőnő. A következő méltatással javasolták díjazását:

1980. augusztus 1-től nyugdíjazásáig Hódmezővásárhelyen szolgálta a gyermekegészségügyet. Munkáját a szó nemes értelmében hivatásnak tekintette. A kezdetekben területi védőnői feladatokat látott el, majd amikor 1993-ban országosan az elsők között megalakult Hódmezővásárhelyen az iskolavédőnői szolgálat, váltott erre a területre.

Az oktatási intézményekben a tantestülettel, a szülőkkel és a diákokkal mindig igyekezett partneri kapcsolatot kialakítani. Hosszú évekig volt iskolavédőnő az Aranyossy Ágoston Református Óvoda és Általános Iskolában és a Klauzál Gábor Általános Iskolában, ahol kiemelt figyelemmel, gondoskodással, empátiával dolgozott, szorosan beépülve az iskola életébe. Munkáját teljes odaadással, szorgalmasan, lelkiismeretesen, követendő példaként végezte. Múlhatatlan érdemei vannak az egészségkultúra, a prevenció terjesztésében.

Jelenleg nyugdíjasként segíti Dr. Sebők Mária gyermekorvos munkáját.

Segítségére, építő javaslataira az iskolai és városi egészségnapokon a mai napig is számíthatunk. Magánemberként és alapítványi munkával a város néptánc- és népzenei életének színesítésében vesz részt.

Ősziné Kis Katalin
Ősziné Kis Katalin
Róna Banda
Róna Banda
Berényi KárolyBorsos AnnamáriaDíszközgyűlésDr. Berényi KárolyDr. Mónus IldikóGyőri SáraHódmezővásárhelyHódmezővásárhely Egészségügyéért DíjHódmezővásárhely Ifjú Tehetsége DíjHódmezővásárhely Közszolgálatáért DíjKis NoelMárki-Zay PéterMáté Hunorpedagógus életműdíjRóna bandaUgrai PannaVásárhely