Diplomáciai habverést okozott Orbán nagy-magyarországos sálja

Az osztrákok megállapították, hogy az Osztrák Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni, a közölték, erről mielőbb tájékoztatni fogják a magyar kormányt.

 Igencsak zokon vette azonban a többi környező ország, hogy a focibolond magyar miniszterelnök nagy-magyarországos sálat viselt Dzsudzsák Balázs vasárnapi búcsúmeccsére.

A román külügyminisztérium szerint ez a „revizionista megnyilvánulás” ellentétben áll azzal a nyíltsággal, amelyet a kétoldalú párbeszéd újraindításakor tapasztaltak, a román külügy nemtetszését fejezte ki a bukaresti magyar nagykövetnek, közleményben tudatta, elfogadhatatlan, ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal, minden revizionista megnyilvánulás.

Az ukrán külügyminisztérium a hírek szerint bekérette a kijevi magyar nagykövetet, a horvát kormányfő azt közölte, nem foglalkozik mások sáljával, de Andrej Plenkovics szerint a Horvátországgal szembeni területi igények bárki részéről elfogadhatatlanok.

Zoran Milanovic államfő szerint Zágrábnak nem kellene komolyabban reagálnia, Orbán Viktor területi törekvései kimerülnek abban, hogy ő maga hajókázik az Adrián, Magyarország pedig jó szomszéd.

Aleksandar Vucic Szerbia nagy barátjaként emlegeti a magyar kormányfőt. A Vajdasági Szociáldemokraták Liga szóvivője üzente Pásztor Istvánnak, hogy vegye rá politikai mentorát, hogy hagyjon fel az ilyen szurkolói sál viselésével.

Andrej Stancík szlovák külügyi államtitkár a magyar kormányfő megnyilvánulását rendkívül érzéketlennek nevezte, különös tekintettel a háborúra, arra, hogy Oroszország birtokába vette Ukrajna területének egy részét. „Szlovákia egy független és szuverén állam, nem pedig Magyarország része” – közölte, jelezve, el sem tudja elképzelni, hogy kerülhetett Orbán nyakába egy ilyen, Szlovákiára nézve sértő sál. „Az ilyen jellegű történelmi revizionizmus manapság rendkívül veszélyes” – tette hozzá.

Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter megjegyezte, a magyar és a szlovák történelem ezer éve közös, a magyarok Szlovákiában otthon érezhetik magukat, az irrendentizmus és a revizionizmus azonban sehová sem vezet, csak vissza 1939-be, vagy oda, ahol most Ukrajna van az orosz agresszió miatt.

A legfrappánsabban az egykori magyar irredenta követelések által legkevésbé érintett Ausztria reagált a sálra. Az osztrák külügy azt írta: „vetettünk egy gyors pillantást a bécsi külügyminisztérium történelmi térképeire, amelyek megerősítették az előzetes gyanúnkat, miszerint az Osztrák-Magyar Monarchián belüli Magyar Királyság körülbelül 100 évvel ezelőtt megszűnt létezni.”

Ígéretet is tettek arra, hogy erről a fejleményről mielőbb tájékoztatni fogják a magyar kormányt is.

Orbán Viktor maga egyébként a sálkérdést azzal passzolta el , hogy: „Ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek!”

A kifogásolt képet azonban levették a miniszterelnök hivatalos Facebook oldaláról.

AusztriakülügynagymagyarországOrbánrománsálSzlovák