Díjak, fenyegetés és verseny a hét hírei közt, ünnep, buli és főzés a hétvégén – itt a HétKépe a Hódpressen!

Új rovat!

Ez a HétKépe, a Hódpress hétvégi összefoglalója csomagban. Ebben összeszedjük, milyen fontosabb dolgok történtek Vásárhelyen és a környéken a héten, leírjuk, milyen idő várható a hétvégén, hova mehetünk bulizni, kulturálódni, vagy éppen koncertre, ha majd már olyanok is lesznek.

Ez történt a héten

  • Tizenegy embert tüntetett ki a város, közülük ketten sajnos már elhunytak, nekik rokonaik vették át az emlékplakettet. Új Dokumentum rovatunk első cikkében az összes kitüntetett méltatása és az átadásokról készült fotók egy helyen. Ami új, hogy ezentúl nem csak rendőröket, hanem mentősöket és tűzoltókat is díjaznak, évente felváltva, az első évben pedig mindkét kategóriában kiosztottak elismeréseket.
  • A kereszténységet iránytűnek nevezte Márki-Zay Péter aktuálpolitikától is átitatott ünnepi beszédében, ahol arról beszélt, hogy korábban politikát csináltak abból, hogy a gyereke ministrált. Szerinte Szent István Európában horgonyozta le Magyarországot, ezt a tanítást kell követnünk, amely nem évült el ezer év alatt. Előtte felvonták a zászlókat, Köllő Sándor, a szegedi Dóm káplánja kenyeret szentelt és ünnepi misét celebrált.
  • Elhunyt Bánfi István Tibor, a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.
  • További vásárhelyi elismertek is voltak, Bán Csaba állami kitüntetést kapott, a Lázár János-alapította Polgári Hódmezővásárhelyért Alapítvány Boldog Gizella-díját pedig Dr. Könyves Gézáné Dr. Szporny Sára gyógyszerész és Sós Imre pedagógus kapta idén. Egy nappal korábban pedig a madárinfluenza ellen küzdő megyei állatorvosokat díjazott az agrárminiszter.
  • Új körforgalmak terveiről vár véleményeket az önkormányzat. A most elkészült Szent Antal utca és a Deák-Kinizsi kettős körforgalom terveit a visszajelzések alapján, a tervek szerint még ebben a ciklusban véglegesítenék. A Tornyai óvodában pedig a város saját forrásból megoldotta az esővíz-elvezetést.
  • SMS-fenyegetés miatt előállítottak egy Vásárhely környéki férfit, aki azzal próbálta sakkban tartani a szomszédait – akik amúgy a rokonai -, hogy felrobbantja a vízvezetéküket, a rendőrök pedig tényleg palackkal, benne gázzal a kezében találták meg. Iskolai erőszak terén pedig a diákok közt volt leginkább konfliktus a megyében, 29 ilyen eset kapcsán indult ügy tavaly.
  • Ma koronavírus-fronton úgy állunk, hogy 35 új beazonosított fertőzöttel országszerte 5133, Csongrád-Csanád megyében pedig 158 érintettet tartanak nyilván a hivatalos kormányzati portálon. Szeptembertől várhatóan szigorít a kormány az országba való beutazáson, hogy pontosan, mit, azt a jövő héten jelentik be. A Volánbusz viszont már szigorított: a nagyobb állomásokon rendőrök ellenőrzik, viselünk-e maszkot.
  • A vásárhelyieket is tagjai közt tudó Metalcom Szentes férfi vízilabda csapatnak két negatív teszt után is augusztus 26-ig karanténban kell maradniuk, mert az UVSE csapata ellen játszott, aki közt volt, akinek pozitív lett a vírustesztje. A HLKC NB II-es női kézilabda csapata közben lejátszotta a harmadik felkészülési mérkőzését is, 43 gólt dobtak a Gyomaendrőd ellen!
  • Kakast kopaszt, és halat belez a győzelemért a Konyhafőnökben a Hódmezővásárhelyen élő Kajó Kinga, aki fitnesz győzelmek után most főzőműsorban versenyez. A vásárhelyi Időspirál Élményközpontra pedig még keddig lehet szavazni, hogy megkaphassa az innovatív oktatási módszerek közönségdíját. A Tornyai pedig már nyert 2,8 milliót a Nemzeti Kulturális Alaptól virtuális kiállításra, könyvkiadásra és műtárgyak vásárlására.

Hova menjünk a hétvégén?

  • Mindenekelőtt még tart az ünnepi rendezvénysorozat! Szombaton a Török Sándor Strandfürdő gasztroudvarjában cigány közösségek készítenek nemzeti ételeket, lesz bortéri zene, borászatok mutatkoznak be, a piciknek Csiga Duó zenés gyermekműsor, Koncz Barbara és Bugyi József előadása, fél nyolctól Dolce Dance Salsa Tánciskola, nyolctól Just Showband, tíztől pedig dj PRiest-tel, azaz Pap Robival csapathatjuk.
  • Vasárnap ugyanitt megnézhető a gyerekekkel a Diónyi Színpad bábelőadása, majd Vágó János karnagy vezényletével a Városi Fúvószenekar és a Crystal Dance Club. Este hattól a Noa Noa, héttől a Backin’ Track Duo zenél, nyolctól pedig a klasszikus slágerek kedvelőinek lesz Retro Party Dj Gulával és Tóth Ferivel.
  • Szintén a strandon ezen a hétvégén is lesz Strandmozi, szombat este 6-tól a Pókerarcokat, vásárnap délután öttől pedig a Taxit vetítik a fürdő LED-falán.
  • Ha már buli: a New Pennában szombaton Dj Gula hozza el a slágereket.
  • Aki pedig inkább a klasszikus zenét szereti, annak most vasárnap este nyolctól a Filharmónia Magyarország szervezésében a hódmezővásárhelyi Református Ótemplomban kezdődő OrgonaPont hangversenyt ajánljuk a figyelmébe. A Concerto bel canto című koncerten Balatoni Sándor orgona- és Kuti Ágnes szoprán énekművész estjét élvezhetik a főtéri templomba ellátogatók. Részletek és jegyek errefelé.
  • Szintén vasárnap háromtól hatig pedig „Nyári Konyha” gasztro workshop sorozat harmadik programja: Etnobotanikai kalandozás a kiskertben címmel várják az érdeklődőket a Népművészeti Tájházban. 

Vásárhely fölött az ég derült, jelenleg 24,5 fok van, de ez ma még 33-ig is fölmehet az Időkép előrejelzése alapján. Ma marad a kánikula, holnap azonban hidegfront érkezik erős széllel, elszórtan majd lehetnek záporok, zivatarok. Nagyjából egyharmad aránya van annak, hogy vasárnap essen is pár millimétert, igaz, a maximum hőmérséklet megmarad aznapra is 33 fok.

HétKépehétvégehírösszefoglalóidőjárásprogram