Defibrillátort helyeztek el a városháza portáján

Mint arról korábban beszámoltunk, a vásárhelyi önkormányzat két új életmentő készüléket vásárolt, az egyik defibrillátor a Kovács-Küry Idősek Otthonában a másik pedig a városházán portáján kapott helyet. A városházi készüléket kihelyezték a porta mellé.

Magyarországon 70 percenként meghal egy ember szívmegállás miatt, ami azt jelenti, hogy évente több mint húszezer emberélet érhet így véget. Azonban, ha időben és szakszerűen cselekszünk, akkor sok esetben megelőzhető a tragédia – ezt már dr. Berényi Károly alpolgármester mondta el portálunknak, aki azt is kifejtette, hogy egy szívhalál esetén az első beavatkozás öt percen belül meg kell, hogy történjék ahhoz, hogy egyáltalán túlélhesse valaki, a megkezdett újraélesztés mellett a defibrillátor használata is nagyon fontos.

Az újraélesztés oktatását és a készülék beszerzését a Szent Ferenc Kórház pályázatának segítségével valósította meg a vásárhelyi önkormányzat. Így kedvezményesen juthattak hozzá a készülékekhez, ráadásul több munkatársat is kiképezhettek a műszer szakszerű kezelésére. Az új készülékekből egy a Kovács-Küry Időskorúak Otthonába került, egy pedig a városházára. Valaha az önkormányzatnak is volt ilyen berendezése, de az tönkrement.

Az új készülékeket a porták környékére helyezték ki, így a portások is megtanulták ezek használatát. Az önkormányzat tervei között szerepel, hogy térképre helyezzék a városban lévő összes újraélesztő készüléket, így vészhelyzet esetén mindenki tudja, hogy hol talál legközelebb ilyen életet mentő berendezést.

defibrillátorDr. Berényi KárolyHódmezővásárhely