December végén bezár a szegvári takarék – felkészül a Mészáros féle Magyar Bankholding

Szabó Tibor György közleményéből kiderül, hogy év végén bezár a Szegvári Takarékbank, átadja a helyét Mészáros Lőrincz szuperbankjának, a Magyar Bankholding ZRT-nek.

A szegvaronline.hu hasábjain tájékoztatja Szegvár polgármestere, Szabó Tibor György a helyi lakosokat, hogy december 29.-én a Szegvári Takarékbank végleg bezárja kapuit. A bankautomatát is csak addig hagyják üzemben, amíg a helyi önkormányzat a pénzintézetnél vezeti számláit. A szegvári polgármester szerint ezt az ultimátumot kapták.

Annak a szegvári lakosnak, akinek nincs bankkártyája, Szentesen vagy Mindszenten tud ezentúl hozzáférni a bankszámlájához. „A Takarékbank döntése hátrányosan érinti nemcsak az önkormányzatot és intézményeit, hanem elsősorban azokat a helyi lakosokat, akik azért vezették a számlájukat a Takarékbanknál, mert helyben, személyesen lehetett intézni a pénzügyeket. Súlyosbítja a helyzetet, hogy semmiféle átmeneti időszakot, rövidített nyitvatartást vagy egyéb intézkedést nem biztosít a Takarékbank az érintett helyi számlatulajdonosok részére.” – írja közleményében Szabó, aki azt is kifogásolhatónak tartja, hogy a pénzintézet csak azokat az ügyfeleit értesíti a helyi fiók bezárásáról, akiknek e-mailcímük meg van adva.

Az ingatlant, amiben eddig működött a takarék, értékesítik majd.

Szabó a közleményében azt is vázolja milyen nagymúltú intézményről van szó. A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet 1957 februárjában alakult meg helyi lakosok szövetkezése által éppen azért, hogy a helyi lakosság pénzügyeinek kiszolgálása megvalósulhasson. A takarékszövetkezet folyamatosan fejlődött, amíg végül 16 kirendeltséggel és összesen körülbelül 120 munkavállalóval rendelkezett. A Szabadság tér 1. szám alatti fiókban volt olyan időszak, amikor 40 főnek adtak munkát, akiknek döntő többsége szegvári lakos volt. A helyi önkormányzatnak legnagyobb adófizetője volt egykor a takarék, évi 10 millió forintot is jóval meghaladó helyi iparűzési adó befizetésével, amelyből a helyi szolgáltatások színvonalát tudta emelni az önkormányzat. – írja a településvezető közleményében. Ahogyan azt is, hogy a takarékszövetkezeti integráció végül beolvasztotta a helyi takarékszövetkezetet, majd az MKB Bank és a Budapest Bank valamint a takarékszövetkezetek egyesítését követően jövő májusban Magyar Bankholding Zrt. néven egy új gigabank kezdi meg a működését. Az új bankholding deklarált célja a milliomosok vagy inkább milliárdosok kiszolgálása a helyi „kisemberek” helyett. – fogalmaz.

„Sok szegvári rászoruló és nyugdíjas fog nehéz helyzetbe kerülni a fiók bezárása miatt, ezért Farkas Sándor országgyűlési képviselő úr segítségét kértem, hogy tegyen meg minden lehetséges lépést annak érdekében, hogy ha esetleg részleges nyitvatartással is, de maradjon meg a helyi pénzintézet”- olvashatjuk Szabó Tibor György polgármester közleményében.

Mészáros LőrincSzabó Tibor GyörgySzegvár