Debrecen nem vár, szűri az idősotthonok lakóit

Múlt csütörtökön egy gondozottnál felmerült a gyanú, a polgármester elrendelte, hogy szűrjék a város idősotthonaiban lakókat.

Amint tegnap írtunk róla, 42 polgármester, köztük Márki-Zay Péter fogalmazta meg, hogy azt várják a kormánytól, a fővárosban történt fertőzések és halálesetek után teszteljék le államilag az összes idősotthon lakóját és dolgozóját.

Közben kiderült: amikor Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta: átvizsgálják az összes ilyen ellátóhelyet, az alatt azt értette, hogy a higéniai előírások és a protokollok betartását fogják megnézni és jegyzőkönyvezni – ez a mai operatív törzs tájékoztatón hangzott el. Az MTI most azt közölte:

Papp László, aki fideszes polgármesterként nem szerepel az aláírók között, felidézte, hogy múlt csütörtökön koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat az egyik városi otthonból. A vizsgálatok ugyan később megállapították, hogy nem fertőződött meg, a fenntartó debreceni önkormányzat koronavírusra teljes körű szűrést rendelt el az intézményben.

A feladattal az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI) bízták meg. Az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak – 636 fő – teljes körű szűrése kedden kezdődött meg és jelenleg is tart – közölte Papp László, rámutatva: „a debreceni önkormányzat fenntartja és meghozza az összes olyan intézkedést, amely a bentlakásos idősellátó intézményben élők biztonságát szolgálja”.

idősek otthonaidősotthonKoronavírus-világjárvány (COVID-19)papp lászló