De miért kellenek az új térfigyelő kamerák?

Vásárhelyen sokszor mindenféle következmények nélkül marad, ha valaki beletolat vagy meghúz egy parkoló autót, majd markába röhögve angolosan távozik, miután térfigyelő kamera van, csak éppen nem működik. Ennek lesz vége hamarosan, hiszen 80 új, korszerű és működő kamerát telepítenek a városban. A képen: kameracsere az Emlékpontnál.

Imre apósáék kocsijába az Aldi parkolóban tolatott bele egy másik autós, aki ugyan hagyott egy telefonszámot a szélvédőn, de hiába hívták fel, állítólag téves volt a szám. Imréék szerencséjére az üzlet kamerája rögzítette a történteket, így a rendőrségnek is könnyű dolga lesz megtalálnia, ha holnapig nem jelentkezik a károkozó.

Ágnesnek már nem volt ilyen szerencséje, bár egy fehér kocsi belecsattant a Hóvirág utcán leparkolt autójába, és persze nem hagyott semmiféle elérhetőséget, de kamera nem rögzítette a történteket.

Richárd autóját nemrégiben a Csengettyű közben ment neki valaki, aki aztán angolosan le is lécelt a helyszínről. A térfigyelő kamera itt nem működött – olvashatók a Hmvhely Carlife Facebooik csoportban.

A fentiek csak példák arra, hogy miért is vált szükségessé a városi térfigyelő kamerák cseréje. A városi legenda, hogy egyik sem működik, persze nem igaz. Az azonban igen, hogy nagy könnyebbséget jelentene az általuk rögzített jó minőségű felvétel, hogy a vétkes károkozó nem sunnyogjon el minden következmény nélkül a helyszínről (a kárt okozó, azért nem is hagy maga után elérhetőséget, mert tudja, ha személyautóval húzott meg egy másik kocsit, akkor legközelebb emelkedni fog a kötelező felelősségbiztosítása).

A város közterületein egyébként 300 térfigyelő kamera működik, legalábbis eddig ennyit telepítettek. Az önkormányzat a városi rendőrkapitánysággal együttműködve mintegy 30 millió forintból korszerűsíti a hálózatot, ami azt jelenti, hogy a nem rossz, vagy már használhatatlan képet adó kamerákat cserélik olyan korszerű nagyfelbontású digitálisra s vásárolnak egy rendszámfelismerő szoftvert is.

A kameráknak egyébként nem csak a köztéri bűnözés visszaszorulásában vagy nagy szerepük (Vásárhely évek óta az ország legbiztonságosabb településeinek egyike), de jótékonyan hat a közterületi szemetelés csökkenésére is.

Ez utóbbira példa az a hat kamera, melyet a száz szociális bérlakás, azaz a Dobó-Bíbó-Janáky utcákon szereltek fel. Mióta felkerültek az oszlopokra, csökkent a köztéri illegális hulladék mennyisége is.

kameratérfigyelő