De miért jelöltek meg X-szel egyes népkerti fákat?

Titokzatos zöld körrel és szintén zöld pöttyel jelölt fák állnak a Népkert a Zátonnyal szemközti részén. Olvasónk hívta fel rájuk a figyelmünket.

De miért jelölték meg a fák egy részét zöld festékkel? – egészen pontosan ezt kérdezte olvasónk, aki a Family Centerhez igyekezve a Zátony melletti átlós járdán figyelt fel arra, hogy egyes fákon zöld pöttyet, másokon zöld „X”-eket fújt fel valaki. Hogy mi okból, azt azonban nem tudta.

A jelölt fák, a helyszínen jól láttuk, vagy teljesen kiszáradtak (ezeken az X.) vagy száraz ágai is vannak, ezeken a pötty. Így nem kétséges, hogy a száraz fákat, balesetveszélyes módjuk miatt a költési idény végén kivágják, a körrel jelöltekről pedig eltávolítják a száraz, olykor embervastagságú ágakat.

A pötty azt jelenti, vannak majdan levágandó száraz ágai

Ezek a fák zömében még a Népkert eredeti fái: japán akácok és tölgyek, vagy az utóbbiak utódai. Aki azonban nyitott szemmel jár és messzebbre is tekint, az jól láthatja, hogy a Family Center Müller mögötti részén elkerítették az ott nagyra nőtt nyírfákat is, melyek egykoron még az itt álló Metripond sportpálya idején nőttek meg az akkor még vizes területen.

Megkérdeztek a vásárhelyi önkormányzattól, hogy a város jelölte-e meg a fákat, de válaszként azt írták, hogy a terület nem a város tulajdonában áll, hanem a bevásárlóközpontot építtető és azt tulajdonló cégé.

Így az utóbbi jelöltette meg a veszélyessé vált fákat, hogy majd azokat teljesen vagy egészben – jelölésük szerint – eltávolíttathassák.

Family CenterNépkertVásárhelyxzátonyZöld