Csúzlival üveggolyókat lőnek a határőrizetre a kerítésnél

4810-ről 5100-ra nőtt tavaly a regisztrált bűncselekmények száma Csongrád-Csanád megyében – az esetek többsége a szerb-magyar határon, a kerítésnél történt.

Erről a Csongrád-Csanád megyei önkormányzat közgyűlése előtt beszélt Polyák Zsolt dandártábornok, megyei rendőr-főkapitány, amikor beszámolt az elmúlt évi munkájukról – tudósított a Magyar Narancs.

A rendőrtábornok tájékoztatójában kiemelte, hogy például azért indul a megyében kirívóan sok büntetőeljárás hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt, mert a határnál tavaly 221 esetben 459 szolgálatban lévő embert ért támadás, 137 rendőrt, 322 katonát. Közülük 11 rendőr és 30 katona szenvedett valamilyen sérülést.

A közterületen elkövetett rongálások számába is beleértendő a határkerítés mellett megtámadott 317 kocsi esete. 167 rendőrautót, 150 honvédségi járművet rongáltak meg a határsértők. Ez jellemzően úgy történik – mondta Polyák Zsolt –, hogy egyszerre sokan rohannak a szerb oldalról a kerítéshez, és fadarabokkal, kövekkel, üveggel dobálják a kocsikat, a katonákat és rendőröket, hogy meghátráljanak, és át lehessen közben jutni a kerítésen. Az is jellemző, hogy csúzlival üveggolyókat lőnek rájuk.

Arra eddig nem volt példa, hogy lőfegyverrel támadjanak a katonákra, rendőrökre.

A Csongrád-Csanád megyei rendőrök tavaly 116 alkalommal láttak lőfegyvert a kerítéshez közelítő határsértőknél vagy a kísérőiknél.

Arról, hogy a kerítéssel megerősített zöld határon mennyien jutnak át, nyilván nincs adat. Polyák Zsolt annyit mondott, minden reggel azt olvassa el először, hogy Ausztriában az előző napon hány embert fogtak el a zöld határon, hiszen azok valószínűleg itt jutottak be.

Arról van adat, hogy 2021-ben 17 ezer 297 főt akadályoztak meg a Csongrád-Csanád megyei szakaszon abban, hogy átjusson, 2022-ben pedig 87 ezer 976-ot. Az is beszédes, hogy ezen fölül a határvonalhoz közeli 8 kilométeres sávban tavalyelőtt 31 ezer 892 személyt fogtak még el és aztán kísértek vissza Szerbiába, tavaly már 107 ezer 761-et. Az szinte biztos, hogy ez nem ennyi embert jelent: ha egyvalaki hétszer próbálkozott, az hétnek számít.

A beszámolóból az is kiderült, hogy öt községben – Ambrózfalván, Csanádalbertin, Királyhegyesen, Nagytőkén, Óföldeákon – egyetlen bűncselekményt sem regisztráltak 2022-ben.

Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságmagyar-szerb határ