Csütörtökön ismét közgyűlés

A hódmezővásárhelyi közgyűlés ezen a héten, csütörtökön 9 órától ismét összeül. Döntés születik majd a civil szervezetek I. féléves pályázatairól. A napirend szerint ezenkívül egyes városi intézmények és cégek (pl. a Vásárhelyi Médiacentrum) is beszámolnak 2023-as tevékenységükről, de téma lesz a Modern Városok Program keretében tervezett, majd meghiúsult projektek kapcsán a szakminisztériumok megkereséséről való döntés.

A vásárhelyi civil szervezetek minden évben kétszer pályázhatnak az önkormányzat támogatására. Az első féléves pályázati körben 41 civil és 31 sportszervezet adta be kérelmét, akik összesen mintegy 80 millió forint támogatást igényelnek. Csütörtökön kiderül, kit és milyen mértékben tud támogatni a város.

Egy másik napirendi téma kapcsán izgalmas vita kibontakozására van esély. A kormány még 2023 novemberében állította le a Modern Városok Programot, mely Vásárhelyen több projektet is érintett: a Bethlen Gábor Református Gimnázium, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola bővítését és felújítását, illetve a város ipari parkjának bővítését. A kormány akkor Lázár János építési- és közlekedésügyi miniszter hatáskörébe utalta az egyedi döntés lehetőségét, hogy az országosan leállított programnak mely projektjei valósulhatnak meg mégis.

Vásárhely önkormányzata még 2023. december 1-én levélben fordult Lázár János miniszterhez, melyben egyrészt tájékoztatást adtak a Modern Város Programmal érintett projektek elszámolásáról, és kérték a program folytatását, illetve a kapcsolatfelvételt a szakminisztériumokkal annak érdekében, hogy a projektek megvalósulhassanak.

Az illetékes szakminisztériumnak a szakpolitikai-ágazati beruházási koncepciót január végéig, az ágazati beruházási tervet február végéig kellett elkészítenie. A 2035. december 31-ig tartó programozási időszakra vonatkozó keretprogramot a Kormány 2024. június 30-ig fogadja el.

Vásárhely továbbra is prioritásként kezeli a programok megvalósulását. Ezért a mostani közgyűlésen felhatalmazást kérnek arra, hogy egyeztetést kezdeményezhessenek a szakminisztériummal, hogy megtudják, a Modern Városok Program keretében elkezdett hódmezővásárhelyi fejlesztések (két gimnázium, ipari park) megvalósítása szerepel-e a szakpolitikai-ágazati beruházási koncepciókban és tervekben – illetve amennyiben nem, annak mi az oka és hogyan tudnak a projektek a fejlesztési dokumentumokba mégis bekerülni.

civil szervezetekcivilekHódmezővásárhelyközgyűlésLázár JánosModern Városok ProgramtámogatásVásárhelyvásárhelyi hírek