Csúcsra jártak a magyar naperőművek tavasszal

Hazánkban – szemben a többi térségbeli országgal – márciusban, áprilisban és májusban is emelkedett a villamosenergia-termelés az előző év azonos időszakához képest, júniusban pedig csak minimálisan maradt el attól. A jelenség elsősorban a jelentősen növekvő magyarországi naperőművi beépített teljesítménynek és termelésnek volt köszönhető.

A naperőművi termelés legnagyobb mértékben Magyarországon emelkedett, április elejétől június harmadik hetéig az átlagos naperőművi termelés több mint 120 MW-tal volt magasabb, mint a megelőző évben. A tavaszi időszakban többször is előfordult, hogy a déli órákban a magyarországi naperőművi termelés megközelítette az 1 GW-ot, meghaladva a lignit- és gáztüzelésű termelés együttes nagyságát – írta a Portfolio.

A Mavir adatain az is jól látszik, hogy az idei áprilisi napanergia-termelést a nyári hónapokban sem sikerült felülmúlni, ami összefügg azzal is, hogy a fotovoltaikus panelek 25 Celsius-fokon adják le a legnagyobb teljesítményt, e felett fokonként mintegy 0,8 százalékkal csökken a teljesítményük, amely elsősorban a besugárzástól függ.

Áprilisban a hazai naperőművek termelése csúcsidőszakban magasabb volt az összesített fosszilis termelésnél is (a Mavir nettó üzemirányítási mérései alapján). A napos kapacitások aránya a hazai termelésen belül időszakonként a 25 százalékot is meghaladta.

2019 végére a teljes hazai telepített naperőmű-kapacitás megközelítette az 1,5 gigawattot, azóta pedig bizonyosan tovább bővült.

napelemvillany