Csúcsra járatják a vásárhelyi beadványok a Területi Választási Bizottságot is

Lapzártánkig összesen 64 határozatot hozott a területi Választási Bizottság, ezek közül 22-t vásárhelyi ügyekben. A címlapon szereplő plakát védett épületre való elhelyezését a Helyi és a Területi Választási Bizottság is törvénysértőnek találta.

Május 9-i ülésén jóváhagyta a Területi Választási Bizottság a (vásárhelyi) Helyi Választási Bizottság (HVB) határozatát, melyben az elutasította a Kőfal Egyesület a Vásárhelyi Majálissal kapcsolatos kifogását.

Május 10-i ülésén született határozatában Sz. I. szintén a Vásárhelyi Majális miatti a HVB által elutasított kifogása ügyében jóváhagyta a HVB határozatát, de az indoklását módosította.

Szintén aznapi ülésén hagyta jóvá a szintén Sz. I. által benyújtott kifogásban hozott HVB határozatot. Sz. I. azt kifogásolta, hogy a város gyorshírszolgálata Facebook felületén megjelent egy videó, melyben Detki Dávid képviselőjelölt társaságában lévő Márki-Zay Péter polgármesterjelölt arra biztat mindenkit, hogy a választók aláírásukkal támogassák, az európai parlamenti választáson nyilvántartásba vett Mindenki Magyarországa Néppártot.

A Területi Választási Bizottság május 13-i ülésén elutasította a Mindenki Magyarországa Mozgalom a HVB által azon határozata ellen benyújtott fellebbezését, melyben a HVB elnöke kifogásolta, hogy Grezsa István polgármesterjelölt kampányvideójában kiskorú gyerekkel szerepel, s a felvétel április 20. és május 3-a között (amikor felfedezték) megtekinthető volt, pedig a HVB a jelöltet eltiltotta a további jogsértéstől és pénzbírságot is kiszabott rá. A Területi Választási Bizottság határozatában arra jutott, hogy a „Lakodalom előtt autómosás” videóban nem látható pártlogó, sem semmilyen szlogen, és semmilyen utalás arra, hogy a szereplők jelöltként kívánnak indulni a választásokon.

Ugyanaznap döntöttek arról, hogy elutasítják Szél István fellebbezését és helyben hagyják az ügyben a HVB által hozott azon határozatot, melyben az megállapította, hogy a Fidesz-KDNP és jelöltjei megsértették a választási törvényt azzal, hogy a Rapcsák András út 13-15. számú védett műemléki épületen helyezték el kampányplakátjaikat. És ezért a HVB a jelölőszervezetet 30 ezer forintra bírságolta.

A Területi Választási Bizottság május 14-i ülésén született határozatával helyben hagyta a HVB azon határozatát, melyben az elutasította Márki-Zay Péter fellebbezését, melyet azért nyújtott be, mert a HVB N. A. kifogásának helyt adva 100 ezer forintra büntette a Mindenki Magyarországa Mozgalmat jelöltje, Turi Csaba négyoldalas szórólapjai miatt, melyeken nem szerepelt impresszum.

A Területi Választási Bizottság május 13-i ülésén érdemi vizsgálat nélkül elutasította Bacsa Ferenc, a Kőfal Egyesület képviselőjelöltje fellebbezését, melyet azért tett meg, mert a HVB – helyt adva a Mindenki Magyarországa Mozgalom kifogásának – határozatában megállapította, hogy a jelölt kampányidőszakban gyerekekkel szerepelt közösségi oldalán.

Május 17-i ülésén részben megváltoztatta a HVB határozatát, elutasítva Békési János, Antalóczy Péter, Dombi-Kiss László, Papp Attila és Bacsa Ferenc képviselőjelöltek és a Kőfal Egyesület elleni kifogást is, mely lényege: a MMM elnöke jelezte, hogy az egyesület és jelöltjei szórólapján nincs impresszum. Ezért a HVB eltiltotta az érintetteket a jogsértéstől és Bacsa Ferencre 15 ezer forintos bírságot szabott ki.

Ugyancsak május 17-i ülésén részben megváltoztatta a HVB korábbi döntését, akként, hogy Papp Attila, Antalóczy Péter, Lévai Balázs, Szabó Pál, Békési János, Dombi-Kiss László, Krupiczer Ferenc, Szilágyi Zsolt valamint Kovácsné Horváth Zsuzsanna képviselőjelöltek vonatkozásában a kifogást elutasítja, ahogy ezt teszi a Kőfal Egyesület a választási alapelvek megsértésével kapcsolatos kérelmével is. Az eredeti kifogást az MMM nyújtotta be a jelöltek és a jelölő szervezetük impresszum nélküli plakátjaik miatt. Ugyanezen az ülésen utasította el a Krupiczer Ferenc fellebbezését a HVB, a Kőfal Egyesületre és Bacsa Ferenc jelölt plakátjaikon hiányzó impresszum miatti döntése miatt. A HVB az egyesületre nem, de Bacsa Ferencre ezért 30 ezer forintos bírságot szabott ki. A Területi Választási Bizottság részben megváltoztatta Kovácsné Horváth Zsuzsanna ellen az MMM által benyújtott kifogást, de elutasította a Kőfal Egyesület ellen benyújtottak, részben helyt adva Krupiczer Ferenc fellebbezésének.

A Területi Választási Bizottság elutasította a Mindenki Magyarországa Mozgalom kifogását, melyet az Nagy Gyöngyi, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje gyerekekkel történő szereplése miatt nyújtott be, s mely miatt a jelöltre a HVB 30 ezer forintos bírságot szabott ki. A Területi Választási Bizottság a videóról megállapította, az nem választási kampány része, mert a jelölt a hivatalos pedagógusi munkája során elért közös sikert hirdeti.

A TVB helyben hagyta a HVB azon határozatát, melyet Dénes Hajnalka azon kifogására hoztak, melyben a bejelentő a HVB-hez Márki-Zay Péter polgármester- és Kecskés Fanni képviselőjelölt videója miatt fordult, de az a kifogását érdemi vizsgálat nélkül elutasította, miután Dénes Hajnalka nem jelölte meg a pontos jogsértés mibenlétét.

Hasonló panaszokból még többet is tárgyalt a Területi Választási bizottság, mely május 21-i határozatában elutasította Sz. I. egyik fellebbezését, a másikat. A Kőfal Egyesület fellebbezését elbírálva arról hozott határozatot, hogy Szabó Ferenc, az MMM és a Tiszta Vásárhelyért egyesület jelölt megsértette a választási törvényt, ezért 15 ezer forint bírságot szabott ki rá.

A TVB Szél István kifogásának helyt adva határozatában megállapította, hogy a Vásárhelyi Médiacentrum és Márki-Zay Péter polgármesterjelölt megsértették a választási törvényben lefektetett, a jelöltek és a jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget, továbbá a jóhiszeműség és a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, ezért mindkettőt eltiltotta a további jogsértéstől. Ezzel helyt adott Szél István, a Vásárhelyi Valóság május 20-i számában megjelent, „Ki is a háborúpárti? 10 bizonyíték, amit a FIDESZ eltitkol ön elől” című polgármesteri hírlevélben megjelentek miatt benyújtott kifogásának.

Az elmarasztaló határozat ellen Márki-Zay Péter polgármesterjelölt és Kozó Attila, a Vásárhelyi Valóságot is kiadó Vásárhelyi Médiacentrum ügyvezetője is fellebbezett.

bizottságFideszhatározatHódmezővásárhelyMindenki Magyarországa MozgalomVálasztásvásárhelyi hírek