Csúcsot döntött a csúcsiak véradási kedve

Negyvenhatan érkeztek ma délelőtt a Csúcsi Olvasókörben rendezett véradásra, közülük harmincheten adhattak végül vért, köztük Márki-Zay Péter polgármester és Gyöngyösi Ferenc alpolgármester.

Nem sokkal nyitás után, hosszú sorban álltak az olvasókör nagyterme előtti folyosón az emberek. Már csak azért is, mert odabenn nem volt elég a hely a tömegnek. Így, ha kijött valaki, akkor mehetett be a másik, így haladt a sor szépen sorjában. Aki túlesett a regisztráción, a vérnyomásmérésen és ki is kérdezték, vannak-e olyan tünetei – mondjuk magas vérnyomás – melyek kizárják, hogy vért adhassanak, türelmesen vártak, majd felültek/feküdtek a véradó székre.

– Kilencedik alkalommal jöttem el vért adni, különös oka azonban nincs. Alkalmas vagyok rá, ismeretlen embereken segítek vele, s nekem semmi be sem kerül. Édesapám is rendszeres véradó, így ő mutatta nekem a példát – árulta el a 20 éves Kovács Kristóf.

Kovács Kristófnak az édesapja mutatta a példát

 – Azért adok vért, hogy segítsek másokon. Amikor először adtam, nem volt rossz élményem – mondta Petra Réka, aki harmadjára jött el ilyen alkalomra a sokadik véradó testvérével.

Vérnyomásmérés is volt

Harmincadik véradására érkezett Hős Erzsébet: – 18 éves koromban a barátnőimmel mentünk el elsőként vért adni, mert az jó bulinak tűnt és lógni lehetett miatta az iskolából. Szülés után nagy mennyiségű vért kaptam és az segített rajtam, hálából most én segítek másoknak – tette hozzá. És azt is, hogy véradás előtt rutinosan reggelizett, teát és kávét is ivott.

Türelmesen várakoztak az emberek

A Csúcsi Olvasókör egyébként nem új véradó helyszín, hiszen mint azt Kis Imréné, az olvasókör vezetőjétől megtudtuk, 1993 óta évente rendeznek itt hasonló alkalmakat. – Eleinte évente egyszer volt, majd a 2000-res évek óta kétszer, tavasszal és ősszel is van ilyen.

A véradáson szintén résztvevő Márki-Zay Péter polgármester azt mondta, hogy korábban is rendszeresen adott vért, de az elfoglaltságai miatt sok alkalmat ki is hagyott. – Amikor alpolgármester úr megkérdezte, szeretné-e hozzá csatlakozni, igent mondtam – tette hozzá.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester pedig azt mondta, hogy a kevés tartalék vérről szóló hírek miatt jött. – Arra buzdítok mindenkit, keressék ezeket az alkalmakat! Két sarokra lakom innen, így nekem majdnem házhoz jött a véradás – tette hozzá.

Csúcsi olvasókörGyöngyösi FerencMárki-Zay PéterVásárhelyvéradásVöröskereszt