Csokoládé: megtelt nézőkkel a BFMK színpada – jöttek volna még többen

Hétfő este a gyermeknapi rendezvények, a Papagáj kiállítás és a Ránki család zongoraestje után visszatértek az állandó jellegű kulturális programok is a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba. A Bessenyei Színkör adta elő Lőrincz Zsuzsa Csokoládé című egyfelvonásos drámáját, felolvasószínházi est keretében. Az emberek lassan kezdenek visszatérni a kulturális helyszínekre.

A műfaj, a felolvasószínház nem szokott tömegeket vonzani. Kis, intim színházi tér kell ugyanis hozzá, ám aki jelen volt, annak egy kellemes, de elgondolkodtató hétfő esti kikapcsolódásban volt része. Ezúttal a nézőtér is a színpadon volt. A beharangozóban azt írták, nagyokat lehet majd nevetni, ám a téma miatt ezzel nem értek egyet, vagy legalábbis nem ez volt a hangsúlyos rész, bár kétségtelen, hogy voltak a darabban a nehéz témát jó helyen oldó poénok.

A darab azonban mégis komoly témákat feszegetett, az identitás, a felmenők kutatása, a múlt feldolgozása, és ez elnyerte a közönség tetszését, ahogy ezt a darab utáni beszélgetésben többen elmondták. A darabban jól elhelyezett szereplők, csúcspont, váltások voltak, amelyek segítségével a szerző és az előadók is végig fenn tudták tartani a feszültséget.

A Bessenyei Színkör vezetője, Benkő Brigitta elmondta, ősz előtt nem terveznek újabb előadást a Csokoládéból, hiszen a nyár nem a kőszínházas előadások ideje, de úgy érzi, sok van még ebben a darabban, így nem lehetetlen, hogy ősszel visszatér a színpadra.

Nyáron azonban bizonyosan folytatódik az Okuláré nevű projekt, amelynek a lényege, hogy 1 témában, 3 szerző művét olvassák fel és/vagy adják elő. Ezek után a közönség helyben dönthet arról, melyik tetszett nekik a legjobban. A korábbi alkalmakkor a győztes szerző meghívást kapott a következő fordulóra is. Kérdés, most is hasonlóak lesznek-e a játékszabályok. Az első alkalomra már júniusban sor fog kerülni.

Szép számmal jöttek nézők is a Csokoládé című előadásra (A kép forrása az online közvetítés)

Benkő Brigitta azt is elmondta, hogy a körülbelül 30 fős helyszíni nézői létszám mellett lettek volna még többen. Sajnos azonban számos olyan személyről is tud, akik azért nem jöhettek el, mert nincs még védettségi igazolásuk. Mindezek ellenére június 7-én megállapítható volt, hogy az emberek lassan kezdenek visszatérni személyesen is a kulturális térbe.

Benkő BrigittaBessenyei SzínkörCsokoládéelőadáskultúraszínház