Csökkent a népesség, kevesebb a lakásépítés, viszont nőtt a közúti balesetek száma megyénkben

2022 I. negyedévében Csongrád-Csanád megyében kevesebben születtek és kevesebben haltak meg, mint egy évvel korábban. Az ebből adódó természetes fogyás a megye népességét 737 fővel csökkentette – olvasható a Központi Statisztikai Hivatal Fókuszban a megyék című kiadványában.

A foglalkoztatottak száma a hazai növekedésnél alacsonyabb ütemben bővült (0,6%-kal), a munkanélkülieké az országosnál jelentősebben csökkent (47%-kal) 2021 I. negyedévéhez képest. A foglalkoztatási arány (74,5%) nagyobb volt az országos átlagnál, a munkanélküliségi ráta (2,5%) is jóval kedvezőbb volt annál.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 23%-kal magasabb volt, mint egy évvel korábban. Összege (435 ezer forint) továbbra sem érte el az országos átlagot (508 ezer forint).

A telephelyi adatok alapján az ipar 2022. I. negyedévi teljesítménye 14, a beruházások volumene 19%-kal meghaladta az egy évvel korábbit. A megyei székhelyű építőipari szervezetek termelése 2,0%-kal csökkent. A megyék és a főváros körében egyedül itt csökkent az építőipari szervezetek termelésének volumene. 2022 I. negyedévében 44%-kal visszaesett az épített lakások száma az előző év azonos időszakihoz képest.

A kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma 2022 I. negyedévében többszörösére nőtt az egy évvel korábbihoz képest, de kevéssel elmaradt a járvány előtti szinttől. A kiskereskedelmi forgalom volumene 13%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, egy lakosra jutó összege 325 ezer forint volt, az országos átlagnál (337 ezer forint) kevesebb.

2022 I. negyedévében 101 baleset következett be Csongrád-Csanád megye útjain, ami az országosnak 3,6%-a volt. Kimenetelét tekintve a balesetekből 36 végződött súlyos, 59 könnyű sérüléssel, az előbbiek száma 44%-kal nőtt, az utóbbiaké 16%-kal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A halálos balesetek száma (6) 2-vel nőtt, arányuk az összes balesetből 5,9% volt, több, mint az országos átlag (3,1%).

Csongrád-Csanád megyehalálos közúti balesetKözponti Statisztikai Hivatalnépesség