Cseri Tamás indítványozta Márki-Zay Péter méltatlanságának megállapítását

A mai közgyűlésen napirend előtt beszélt erről a Fidesz-KDNP-Szeretem Vásárhelyt önkormányzati képviselője. Indítványának oka, hogy meglátása szerint Márki-Zay nem tett eleget két, őt elmarasztaló jogerős bírósági ítéletben előírtaknak., így az önkormányzati törvény szerint tisztségére méltatlanná vált.

Cseri Tamás ugyanis azt mondta, hogy a bíróság a hódmezővásárhelyi kórház, valamint Havasi Katalin orvosigazgató, a Fidesz helyi elnöke által indított perben jogerősen sérelemdíj megfizetésére és elégtétel adására kötelezte Márki-Zay Pétert. A bíróság előírta a polgármesternek, hogy 15 napon belül saját költségén hozzon nyilvánosságra egy-egy közleményt. Ez pedig még nem történt meg.

Márki-Zay Péter azt mondta erre, ő a Délmagyarországnak (mert hogy ott kellett volna lehoznia a közleményt) nem hozta ezt le, ezt pedig bemutatta a végrehajtónak aki ezt befogadta. Cseri azt sérelmezi, hogy szerinte Márki-Zay Péter kiegészítésekkel akarta lehozni a Délmagyarországnál a közleményt.

Cseri Tamás arra kérte az ügyrendi és mandátumvizsgáló bizottság tagjait, vizsgálják ki az esetet, és még minél gyorsabban, januárban hozzanak döntést, hogy, ahogy mondta, a polgármester idejét az országos kampányra fordíthassa.

Cseri Tamás kérdőre vonta a polgármestert a kampánytevékenysége miatt, hogy ugyanis akkor nem tartózkodik a városban, hanem kampányol, amelyre nem kapott felhatalmazást sehonnan sem, ráadásul ekkor az a véleménye, hlogy elhanyagolja Hódmezővásárhelyt. Erre Márki-Zay Péter azt felelte, hogy a kampányesemények idejére szabadságot vesz ki, erről pontos nyilvántartás készül.

A vita abból alakult ki, hogy a Szegedi Ítélőtábla jogerős döntése szerint Cseri Tamásnak és Benkő Zsoltnak egy idén februárban tartott sajtótájékoztatón elhangzott két kijelentésük miatt, amely a város esetleges fizetésképtelenségéről szólt, helyreigazítást kell tenniük. A Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálatán ezután a következő szöveg jelent meg:

jogerős ítélet megállapította, hogy a képviselő urak hazudtak a sajtótájékoztatójukon. Amennyiben a képviselők nem tesznek eleget a jogerős ítéletben foglalt kötelezettségüknek (15 napos közzététel), a Közgyűlés méltatlanság miatt megszüntetheti a képviselői tisztségüket.

Cseri Tamás akkor Facebook oldalán megdöbbenésének adott hangot, ahogy art: „Mi ugyanis a bíróságon 80-20 arányban nyertünk egy pert a hivatal ellen. Egy gondolatot talált a bíróság az egész beadványban, ami miatt helyreigazítást kért tőlünk. És ezért akar a jelenlegi városvezetés méltatlanságot megállapítani?”

Majd ekkor írt azokról, a fentebb említett ügyekről, ahol meglátása szerint a polgármester jogerős ítélet ellenére nem tett elehet helyreigazítási kötelezettségének.

Az ügy folytatása 2022-ben várható.

Cseri TamásCsongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makóméltatlanságönkormányzati törvény