Cseri Tamás és Benkő Zsolt megsértették az önkormányzat jóhírnevét, de sérelemdíjat nem kell fizetniük

Információink szerint részben helyt adott a Szegedi Törvényszék Hódmezővásárhely városának abban a személyiségi jogi perben, amelyet Cseri Tamás és Benkő Zsolt, mint alperesek ellen indított. Az alperesek jogsértését megállapította a bíróság, ám sérelemdíj fizetési kötelezettséget nem állapítottak meg részükre. Az ítélet egyelőre nem jogerős, mind a felperes mind az alperesek fellebbezhetnek ellene.

Az ügy előzménye az volt, hogy ez év február 8-án Cseri Tamás és Benkő Zsolt sajtótájékoztatót tartottak, amely során azt mondták, hogy „Márki-Zay Péter bűnös gazdálkodásának köszönhetően Hódmezővásárhely folyamatosan a csőd szélén táncol, ezért a Fidesz azt szorgalmazza, hogy csődbiztost nevezzenek ki az önkormányzat élére.”

A sajtótájékoztatón a beszámolók szerint még azt is mondták, hogy „A Fidesz azt javasolja, hogy a polgármester és a képviselőtestület hozzon döntést arról, hogy a város élére egy csődbiztost nevezzenek ki, aki átveszi a város pénzügyi és gazdasági irányítását – jelentette ki Benkő Zsolt. Úgy véli ugyanis, hogy fennáll a valószínűsége annak, hogy az önkormányzat nem tudja teljesíteni kifizetési kötelezettségeit és adósságrendezési eljárásra is szükség lesz.”

Ezen kívül az önkormányzat a következő kijelentést sérelmezte: „Felhívjuk minden olyan helyi vállalkozás és cég figyelmét, aki szerződéses viszonyban van vagy lesz a várossal, hogy innentől kezdve semmi garancia nincs arra, hogy számláik kiegyenlítésre kerüljenek. Magyarul előállt az a helyzet, hogy nem tudnak fizetni a beszállítóknak”

Az önkormányzat álláspontja szerint ez valótlan tartalmú tényállítás, ugyanis 2021. február 10. napján 1 milliárd 387.862.768,- Ft állt a bankszámláján rendelkezésre, így az esedékessé vált fizetési kötelezettségeinek eleget tudott tenni. Mivel az alperesek önkormányzati képviselők, meglátásuk szerint elvárható lett volna tőlük, hogy a nyilatkozatuk megtétele előtt a valós helyzetről, az önkormányzat fizetőképességéről meggyőződjenek. Ennek ellenére valótlan tényt állítottak, ezzel veszélybe sodorták a felperes további működését, állt a keresetlevelükben.

Ezt követően Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint felperes pert indított a két képviselő ellen, kérték, hogy a Szegedi Törvényszék állapítsa meg, hogy az alperesek ezen közléseikkel megsértették felperes jóhírnévhez fűződő személyiségi jogát, továbbá, hogy tiltsa el alpereseket a további jogsértéstől. Kérték továbbá, hogy az alperesek adjanak a felperes számára elégtételt oly módon, hogy – saját költségükön, a Promenad.hu honlapon legalább 15 nap időtartamra tegyék közzé a Bíróság ítéletének rendelkező részét.

Ezen felül kérték, hogy kötelezze az alpereseket 2 millió forint sérelemdíj és kamatai megfizetésére.

Információink szerint a bíróság az első három kérelemnek helyt adott, tehát megállapította, hogy állításaikkal a képviselők személyiségi jogi jogsértést követtek el, tehát megsértették az önkormányzat jóhírnevét. Ezen kívül eltiltották őket a további jogsértéstől, valamint kötelezték őket arra, hogy saját költségükön adjanak az önkormányzat számára elégtételt, a kérelemben megfogalmazottak szerint. A Szegedi Törvényszék azonban sérelemdíj fizetésére nem kötelezte az alpereseket.

Cseri Tamás Facebook oldalán egyértelműen győzelemként értékeli az ítéletet, ahogy véleményében írja, a „hivatal jogásza meggyőzte a bíróságot arról, hogy Vásárhelynek igenis van pénze, semmivel sem rosszabb az anyagi helyzetünk, mint a többi városé. Tehát mikor Márki-Zay krokodilkönnyeket hullatva arról beszél már három éve, hogy a gonosz Fidesz miatt nincs városfejlesztés, hazudik! Arcpirítóan és szemrebbenés nélkül fogta az eredmények hiányát először a régi testületre, most pedig a kormányra… Ma a bíróság előtt egyértelműen kiderült, hogy Hódmezővásárhely fejlődését soha nem a pénzhiány okozta, hanem jelenlegi tehetségtelen polgármestere!

Az ítélet írásos része még nem érkezett meg a felekhez információink szerint, akiknek joguk van fellebbezni a bíróság döntése ellen. Az ítélet jelen pillanatban nem jogerős.

Benkő ZsoltCseri TamásjogÖnkormányzatperSzegedi Törvényszékszemélyiségi jog