Cser-Palkovics borúlátó az önkormányzatokra szabadított rezsiárak miatt

Székesfehérvár fideszes polgármestere nem hisz benne, hogy minden település ki tudja gazdálkodni a pluszkiadásokat.

Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy a rezsivédelemből ki kell lépniük az önkormányzatoknak és a gazdálkodó szervezeteknek, így az a jövőben újra csak a családoknak marad elérhető. Szerinte a kis- és középvállalatok, valamint az önkormányzatok jelentős része ki tudja termelni a nagyobb energiaszámlákat.

A vásárhelyi HVSZ Zrt. épp a napokban írt ki közbeszerzést földgázbeszerzésre: 14 ezer gigajoule-ra tartana igényt októbertől jövő őszig.

„A közvilágítás az nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jól esett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok” – fogalmazott Cser-Palkovics András. Székesfehérvár kormánypárti vezetője is az egyeztetéseket hiányolja, és nem hisz benne, hogy minden település ki tudja gazdálkodni a pluszkiadásokat. Cser-Palkovics András azzal számol, hogy a városnak évente 2-3 milliárdos többletköltséget jelent majd, ha kiesik a rezsivédelemből. „El tudom fogadni, hogy rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli intézkedésekre, de fontos látni, hogy ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve nincs lehetőség kkv-adó kedvezményre, mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz és a veszélyhelyzet etekintetben véget érjen és lehetőségünk legyen bevételi oldalon is valamit tenni” – fejtette ki a polgármester az ATV-nek.

Cser-Palkovics AndrásföldgázHVSZ ZrtNagy Mártonönkormányzatok