Csak vagyonkezelésbe adná a város az egyházak által kért oktatási épületeket

Öt oktatásra használt épületet kérnek vissza a várostól ingyen az egyházak, azután, hogy a törvény nemrégiben újra nyitotta az egyházi kárpótlást. Csakhogy a közgyűlés csak a vagyonkezelői jogokat adná át számukra. A címlapképen a reformátusok által igényelt Petőfi utcai épület.

Február végéig kellett jelezniük az egyházaknak, hogy a számukra újranyitott kárpótlás során természetben mely – jelenleg állami vagy önkormányzati tulajdonban álló – de általuk oktatási-nevelési célokra használt ingatlanok tulajdonjogát szeretnék megszerezni. A törvény szerint ezek tulajdonjogát ingyenesen kapják meg.

Vásárhelyen az Ótemplomi Református Egyházközség a Szék utca 3-5. szám alatti iskolaépületre, a Petőfi utca 6. szám alatti (egykoron katolikus lányiskolánál emelt utóbb általános iskolaként, majd Agrárcentrumként is működött) épületre jelentette be igényét a városnál.

A Szent Domonkos rendi nővérek a Liszt iskola Szent István tér 2. szám alatti épületére (melyben egykoron a tanítóképző, majd a Kossuth szakközépiskola működött s melyben ma az ének-zenei általános iskola található), de kérik a Virág utcai óvodát is. A Szeged-Csanádi Egyházmegye pedig a kertvárosi iskola és az óvoda épületei tulajdonjogára nyújtotta be igényét.

A legutóbbi vásárhelyi közgyűlés kiderült, hogy város már valamennyi egyházi szervezettel tárgyalt. A katolikusok elfogadják, ha az önkormányzat a kért épületeket csak a vagyonkezelésükbe adná, azaz a tulajdonjog városé maradna.

A másik két egyházi szervezettel azonban nem sikerült megállapodásra jutni az ingatlanok ügyében. Petrovics György aljegyző a közgyűlésen elmondta, hogy a törvénymódosítás – a város álláspontja szerint – az Alaptörvény és az Európai Unió Alapjogi Chartája elveivel is ütközik. Az önkormányzat tulajdonban kívánja tartani továbbra is az épületeket.

Márki-Zay Péter polgármester azt mondta az ingatlanok térítésmentes átadása milliárdos vagyonvesztést jelentene a városnak.

A közgyűlés végül úgy döntött sem ingyen, sem pénzért nem adja át a kért épületek tulajdonjogát, csak vagyonkezelésbe adja át azokat, s ahol csak egy részét használják, ott a használt részekét.

Bonyolult a használat

A Petőfi utca 6. számú épület emeletét használja csak iskolai célokra a református egyház, viszont az egész épületet kéri. A helyzet nem sokkal más a Szék utcai iskolánál sem, hiszen az egyik részében a reformátusok működtetik az Aranyossy iskolát, azonban a másik részét a megyei pedagógiai szakszolgálat vásárhelyi tagintézménye használja.

egyáhzi kárpótlásegyháziigényiskolaközgyűlésoktatásóvodavagyonvesztésVásárhely