Cigánykáposzta és pacalleves is volt a Gasztroudvarban

Románia budapesti nagykövete is kilátogatott vasárnap a Gasztroudvarba Hódmezővásárhelyen, ahol az ő nemzeti ételeiket, a micset és a pacallevest is megkóstolhatták az érdeklődők. Ásós Géza, békési cigány töltött káposztával kínálta a vendégeket, de a vásárhelyre menekült ukrán asszonyok is elkészítették egyik tradicionális ételüket.

A nemzeti ételeké volt a főszerep vasárnap a belvárosi ortodox templomnál Hódmezővásárhelyen. A helyi román önkormányzat grillen és bográcsban is főzött, két tradicionális ételt készítettek.

– Kétféle ételt készítünk, az egyik a pacalleves a másik a mics, ami sertés és marhahúsból van összerakva. Ezek tradicionális román ételek – mesélte a vásárhelyi TV-nek Táth János, a Román Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A Gasztrofesztiválra Márki-Zay Péter meghívására Románia budapesti nagykövete és a konzul is kilátogatott, a rendezvény a nemzetközi kapcsolatok építését szolgálta.

– A mai nap arról, szól, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz. Megismerjük egymás tradícióit, itt kiváltképpen kulináris és gasztronómiai szempontból – osztotta meg gondolatait Gabriel Soponda nagykövet.

Márki-Zay Péter a vásárhelyen élő nemzetiségek barátságát emelte ki a rendezvényen.

– Ahogy a gastro udvarban több éve a cigány kisebbség megvendégeli a lakosságot töltött káposztával, most a román nemzetiségi önkormányzat, konzul úr és nagykövet úr vár minden vásárhelyit nagy szeretettel, mondta.

A Gasztroudvar hagyományainak megfelelően két hatalmas üstből békési cigány töltöttkáposztával kínálta a látogatókat Ásós Géza.

– Az apró káposzta mikor megfő a csirkével és a csülökkel akkor egy zsíros, fűszerpaprikás rántást kap- árulta el.

A háború kitörésekor Vásárhelyre menekült asszonyok is bepillantást engedtek az ukrán gasztronómiába. Hagyományos ukrán étel, a neve vareniki. 4 fajta töltelékkel van, két édessel és két sóssal. Az édes túrós és meggyes, a sós pedig krumplis és káposztás, árulta el érdeklődésünkre Tatiana Stupakova.

A főtt tésztaétel a román és a cigány különlegességekhez hasonlóan nagy sikert aratott a vendégek körében.

A rendezvény után a román küldöttség és Hódmezővásárhely vezetése az Emlékpontba látogatott, hogy leróják tiszteletüket a 89-es román forradalomban elhunyt Tóth Sándor emléke előtt.

Tekintsék meg a Gasztroudvaron készült képgalériánkat:

Ásós GézagasztrofesztiválgasztroudvarTáth JánosTatiana Stupakova