Büszkék az új csapatzászlójukra a vásárhelyi katonák

A Magyar Honvédség Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandárja csapatzászlót kapott, amely megerősíti a katonai egység önálló státuszát.

Mint ismert, idén, január elsejétől önálló szervezeti egységet alkot a hódmezővásárhelyi alakulat. A csapatzászló a büszkeséget, az elhivatottságot és az összetartozást szimbolizálja, ezért a dandár történetének egyik legfontosabb napja volt június 27-e. A zászlót Novák Katalin köztársasági elnök adományozta az alakulatnak. Bozó Tibor altábornagy szerint fontos gesztus ez a város számára is. A Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke ünnepi beszédében kiemelte: „Hódmezővásárhely továbbra is fellegvára lesz a katonai hivatásnak, a katonai virtusnak, a katonai habitusnak.”

Az altábornagy valaha maga is a vásárhelyi helyőrségben szolgált, és nagy öröm számára, hogy a legmodernebb gyalogsági harci eszközök állnak a katonák rendelkezésére. A régi katonai hagyományokat újjáélesztve a csapatzászlót úgynevezett szögelési eljárással erősítették meg az alakulathoz tartozó katonák és egyházi méltóságok. Ezután következett a zászló átadása az alakulat katonái részére. A vásárhelyi dandár parancsnoka szerint az egység és a katonai erények jelképe lesz számukra a csapatzászló.

Molnár Zsolt ezredes beszédében kiemelte, milyen fontos szerepe lesz a dandár életében a zászlónak. „Ez a zászló jelképezi hivatásunk legnemesebb hagyományait, az erőt, a bátorságot, bajtársiasságot, és az összetartozást is. Büszkeséggel gyűlünk össze a csapatzászló alatt, bátorságunkat és elhivatottságunkat, katonai erényeinket megmutatva szolgáljuk a hazát, és az e zászló által képviselt értékeket.”– mondta a dandárparancsnok. Az ünnepség végén az alakulat tagjai és a meghívott vendégek egyperces csenddel emlékeztek a néhány napja Horvátországban szolgálat közben meghalt három helikopterpilótára.        

Bozó TiborcsapatzászlóHódmezővásárhelyKinizsi Pál 30. Páncélozott GyalogdandárMolnár Zsolt