Büntetik-e ha rászorulóknak ételt osztanak?

Portálunkhoz több forrásból is érkezett a hír: a Kőfal Egyesület kifogással élt a Mindenki Magyarországa Mozgalom ételosztásával kapcsolatban.

Bár a Helyi Választási Bizottság határozatai között még nem jelent meg a döntés, több forrásunk is jelezte, hogy a kifogás beérkezett a bizottsághoz.

A MIndenki Magyarországa Mozgalom egészen pontosan 2023. január 29-én osztott először ételt rászorulóknak. Azóta kétheti rendszerességgel – egy felajánlónak köszönhetően februárban minden hétvégén – főznek és osztanak. A párszáz forintból kihozott egytálételt azoknak, akik mobilitásukban valamilyen oknál fogva korlátozottak – házhoz viszik. Mindezt adományokból oldják meg, amit egyrészt a másik résztvevő egyesület, a Tiszta Vásárhelyért Egyesület számlaszámára gyűjtenek, másrészt sokszor alapanyagokat fogadnak el.

Nagy kérdés, hogy kampányidőszakban – amikor a választási törvények szigorúan szabályozzák azt, hogy lehet-e csekély értékűnél drágább ajándékot osztogatni – minek minősül az az ételosztás, amit kampányidőszak előtt másfél évvel kezdtek el önkéntesek?

A kétheti alkalmakról portálunk is rendszeresen be szokott számolni.

Egy, az ételosztással kapcsolatos kifogást, amelyet D.H. választópolgár nyújtott be, mondván, hogy Márki-Zay Péter és Kecskés Fanni „két tál étellel és 7 Days Croissant nevű édességgel a kezében kereste fel a választókerületének lakóit”. Ezt a kifogást elutasították, mert a beadványozó nem jelölte meg, hogy a Ve.-ben foglalt alapelvek vagy konkrét jogszabályi helyek közül melyiket sértették meg.

Kíváncsiak vagyunk, hogy a legújabb kifogás mit tartalmaz és hogyan dönt majd a választási bizottság.

Mindenestre a helyi Fideszhez és a volt jegyzőhöz köthető troll-oldalak sokat foglalkoznak az MMM ételosztásával – különösen a kampányidőszakban történővel. A kérdés csak az, hogy pusztán azért le kellene állítani a másfél éves kezdeményezést, mert most éppen kampányidőszak van?

Egy biztos, ha most leállítják a mozgalom jótékonysági akcióját, négyszázan maradnak éhesen kéthetente…

ételosztásHódmezővásárhelykifogásönkéntességsegítés