Budapesti olimpiáról is beszélgetett Szijjártó Péter a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőivel

Megtiszteltetésnek tartja a versenyszervezési lehetőséget, viszont egy jövőbeni budapesti olimpia ötletétől sem zárkózik el a külügyminiszter.

„Magyarországnak volt egy nagy álma: egy olimpia megrendezése. Viszont azt hiszem, nem indokolt a múlt idő használata. Egy olyan ország részéről jogos ennek az álomnak a fenntartása, amely most már darabonként lassan megrendezett egy olimpiát, hiszen a sportágaknak már egy jó tucatjában rendeztünk világ- vagy Európa-bajnokságot Budapesten” – állapította meg Facebook-posztjában Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőivel és hat olimpiai bajnokkal tanácskozott pénteken Budapesten. A közölt fotók alapján az eseményen Gyurta Dániel úszó és Schmitt Pál volt köztársasági elnök is részt vett.

A miniszter beszámolója szerint a hétvégén a párizsi olimpiára kvalifikáló versenyek zajlanak Budapesten az úgynevezett városi sportágakban, amelyekkel a nemzetközi olimpiai mozgalom próbál megfelelni az új idők új kihívásainak. „Teljesen új kihívások állnak a nemzetközi olimpiai mozgalom előtt, megváltoztak a médiafogyasztási szokások, az ehhez kapcsolódó szponzorációs és reklámtevékenység is természetesen, és az új idők alapvetően digitális és médiakihívásaira és fogyasztói kihívásaira az olimpiai mozgalomnak is bizony reagálnia kell” – vázolta a találkozó lényegét Szijjártó Péter, aki a médiafogyasztási attitűd változására az egykor öt napon át közvetített, ma már sűrítve fogyasztott öttusa versenyeket hozta fel példaképp.

A miniszter szerint Magyarország meghatározó tagja a nemzetközi olimpiai mozgalomnak

A beszélgetés egyik alapvetése szerint mozgalom reakciójának az egyik fontos eleme az úgynevezett modern városi sportágak integrálása, befogadása az olimpiák műsorszámaiba. „Tehát breaktáncban, BMX-ben, falmászásban, gördeszkában ugyanúgy most már olimpiai bajnokokat fognak avatni, mint mondjuk atlétikában, úszásban vagy éppen vízilabdában” – magyarázta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter óriási elismerésnek és megtiszteltetésnek nevezte, hogy Magyarország meghatározó szerepet kap a nemzetközi olimpiai mozgalom megújulásában, hiszen Sanghaj mellett Budapest rendezi most az új, modern, a nemzetközi olimpiai mozgalom megújítását biztosító sportágak kvalifikációs versenyeit. Hozzátette, az ilyen gesztusok megerősítik Magyarország helyét a nemzetközi sportvilágban.

BudapestNemzetközi Olimpiai BizottságolimpiaSzijjártó Péter