Budapesten levonult az ár, Bajánál ma este tetőzik

A „2013-asnál kisebb, de nagyon nagy árvíz” lassan Bajára ér – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője a köztelevízióban. Budapest fellélegezhet, ott kedden már a takarítás kezdődhet. Az árvíz szerdára hagyhatja el az országot.

Baján most 919 centiméteres a vízállás, és 923 centiméter körül várják a tetőzést. Kedden Mohácsnál tetőzik a Duna, majd az árhullám elhagyja az országot. Siklós Gabriella szóvivő elmondta, hogy a Duna déli szakaszán a víz nem érte el az állami töltésvonalak tetejét, azokon a településeken kellett ideiglenes védműveket építeni, ahol épületek vannak a hullámtérben.

„Ki kell tartanunk, másfél-két nap, és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet” – fogalmazott Orbán Viktor kormányfő, jelezve, a meteorológusok továbbra sem jeleztek csapadékot, így utánpótlása az árhullámnak nem várható. Tájékoztatása szerint a Duna délben tetőzik Bajánál, ott harmad-, Mohácsnál másodfokú készültségi szintet rendeltek el. Kitért arra is: a folyó felső szakaszán a vártnál gyorsabb az apadás.

A ma reggeli árvízinfón elhangzott, Duna szintje Mosonmagyaróvárnál 80 centiméterrel, Esztergomnál 136, Vácnál 92, a fővárosban 74, Dunaújvárosnál 17 centiméterrel csökkent, és Paksnál is megkezdődött az apadás, Győrnél a Rába 130 centimétert apadt. A miniszterelnök elmondta, szombaton 755 kilométeren, vasárnap 706 kilométeren folyt védekezés, a harmadfokú készültség már csak 223 kilométernyi szakaszon volt érvényben. A védekezésben szombaton 5025, vasárnap 4458 ember vett részt, az őket segítő önkéntesek száma 195-re csökkent.

A nehezebb helyszínekről szólva a miniszterelnök megemlítette, Pilismaróton, Vácott nincs változás, Dunabogdány, Tahitótfalu, Leányfalu, Kismaros „rendben van„, akárcsak a budapesti Margitsziget, és a Batthyány téri metróállomás is visszaadható a forgalomnak.

Hozzátette, a hétvégén megszemlélt Kisapostagon is megindult az apadás, „ott sem lesz baj„, Dunaföldvár, Madocsa, Paks rendben; Bátánál ideiglenes védmű épült az épületek védelmére. Elmondta: Baján, ahol 2750 méteren védekeznek, teljes a védművek kiépítettsége, sok önkéntes vesz részt a munkában. Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél fáradtolaj-elfolyás nehezíti a védekezést, Csepelen pedig egy illegális hulladéklerakóra bukkantak a védekezés során. Ez bekerített terület, nem kerül szemét a Dunába. Amint az árvíz levonul, fel kell számolni – jelezte, hozzátéve: ez magánterület, az eljárás alá vont személy éppen börtönben van.

árvízBajaBudapestDunaOrbán ViktorSiklós Gabriella