Budapest: Karácsony és Vitézy is megtámadta a választás eredményét

A szavazatok újraszámlálása ide vagy oda, mindketten a Kúrián támadták meg a szavazás végeredményét. Ahogy ez sejthető volt.

Mint emlékezetes, a szavazatok újraszámlálása után Karácsony Gergely 41(!) szavazattal győzte le Vitézy Dávidot Budapesten, ám a regnáló főpolgármester már előre jelezte, megtámadja a végeredményt a Kúrián, és ezt meg is tette.

De em csak ő, hanem Vitézy Dávid is, határidőn belül, írja a HVG. Karácsony szerint az újraszámlálás súlyosan jogsértő volt, a budapesti szavazókörök közel felénél nem volt garantálva az, hogy az újraszámolásra úgy érkezzenek meg a szavazólapok, ahogyan a választás éjjelén a szavazatszámláló bizottság azokat bekötegelte. Több kerületben az urna felbontásánál sem voltak jelen a helyi választási bizottság tagjai.

Meglátása szerint a választási csalások kizárására szolgáló garanciák egy demokrácia legfontosabb biztosítékai, ő pedig szeretne fellépni ezen garanciák védelme érdekében. Ennek ellenére nem állítja, írja, hogy csalás történt volna.

Vitézy Dávid szerint DK által vezetett IV. és VII. kerületekben módszeresen elkövetett visszaélések indokolják a jogorvoslatot, Szentkirályi Alexandra nevének szinte láthatatlan vékonyságú kihúzásai miatt, amik véleménye szerint ellentétesek voltak a választási eljárásról szóló törvény a kiesett jelölt törlésére vonatkozó rendelkezéseivel.

Vitézy azt is hozzátette, amennyiben a Kúria indítványának nem ad helyt, újraválasztott főpolgármesterként Karácsony a saját lemondásával az új választást bármikor maga is el tudja érni.

Borítókép: Vitézy Dávid Facebook

BudapestfőpolgármesterKarácsony GergelyKúriaVitézy Dávid