Bréking: cikkünk után fizetett a Promenád

Ma reggel kifizette a Promenádot is kiadó Dél-alföldi Médiacentrum Kft. azt az összeget, mely miatt végrehajtási eljárást indított a cég ellen az a Szabó Gábor, akiről a portál valótlanságot írt még 2018. decemberében, ezért a Szegedi Törvényszék az idén jogerős ítéletében több százezer forintos sérelemdíj és a perköltség kifizetésére ítélte.

Miután az ítéletben foglaltakat a Dél-alföldi Médiacentrum Kft. határidőre nem teljesítette, Szabó Gábor végrehajtási eljárást indított ellenük. Ez utóbbi megindítását kedden megírtuk, szerda reggelre fizettek.

Közleményben reagált a Promenád24 saját oldalán hétfői, Végrehajtás indult a Promenádot és a Rádió 7-et üzemeltető cég ellen című írásunk miatt. Ebben közöltük, hogy a cég ellen idén augusztus 15-én végrehajtást rendelt el a Szegedi Törvényszék. Általános szabályként azt is megírtuk, hogy „Azt, hogy a Szegedi Törvényszék 0600-5.Vh. 51/2024-as ügyszámú végzését kinek a kérésére adta ki, nem lehet tudni. Az azonban biztos, hogy végrehajtást állami szervek, jellemzően az adóhatóság indít leggyakrabban adó vagy annak számító kinnlévőségek miatt. De indíthatja olyan természetes személy is, akinek pénzbeli követelése van az adóssal szemben és azt más törvényes módon nem tudja érvényesíteni.”

A végrehajtás bejegyzése, az Igazságügyi Minisztérium elektronikus céginformációs rendszerben

A Promenád saját oldalán azt írta, hogy „Szabó Gábor felperes, Márki-Zay Péter egykori bizalmasa a Szegedi Törvényszék előtt polgári peres eljárást kezdeményezett a Csanád Média Kft., mint I. rendű valamint a Dél-alföldi Média Centrum Kft., mint II. rendű alperes ellen, a két alperes által üzemeltetett Promenad.hu hírportálon 2018. december 3.-án megjelent cikkre hivatkozva jogsérelmi díj megfizetése érdekében. A Szegedi Törvényszék az alpereseket a jó hírnév megsértése iránt indított perben elmarasztalta és az alpereseket jogsérelmi díj, perköltség, valamint 2018. december 4. naptól a kifizetés napjáig esedékes késedelmi kamat megfizetésére kötelezte. A Csanád Média Kft. nevezett összegeket a határozatban foglaltaknak megfelelően határidőn belül megfizette, azonban a Dél-alföldi Média Centrum Kft. részére a hivatkozott ítélet nem lett kézbesítve. A Dél-alföldi Média Centrum Kft.-nek nincs és nem is volt NAV, szállítói vagy egyéb köztartozása, természetesen a kötelezettség tudomásra jutását követően azonnal teljesíti az ítéletben foglaltakat.”

Portálunk értesült a végrehajtás elrendeléséről, mielőtt megírtuk volna, meg is kérdeztük a Szegedi Törvényszék sajtóosztályától, hogy – a postaládánkba érkezett – (alább látható) végzés valódi-e?

A Cégközlönyben valóban ez jelent meg

Válaszukban az írták, hogy: „A Szegedi Törvényszék Sajtóiroda e-mail útján érkezett megkeresésére tájékoztatja, hogy a mellékelt végzés az online Cégközlönyben valóban megjelent. Tájékoztatja továbbá, hogy a tájékoztató jellegű céginformációk a https://www.e-cegjegyzek.hu/ oldalon magánszemélyek számára is ingyenesen elérhetők, a Dél-Alföldi Média Centrum Korlátolt Felelősségű Társaság tárolt cégkivonata – amelynek adatait a végzés érintette – az alábbi linken elérhető:
https://www.e-cegjegyzek.hu/?cegadatlap/0609009052/TaroltCegkivonat.

Újabb elektronikus levelében a Szegedi Törvényszék cikkünket ma a következőkkel pontosította: „A Szegedi Törvényszék Sajtóiroda a hodpress.hu oldalon tegnapi napon megjelent cikkel összefüggésben tájékoztatja, hogy a cikkében hivatkozott „0600-5.Vh.51/2024” nem egy végzés, hanem a folyamatban lévő végrehajtási ügy száma; az ezen végrehajtással kapcsolatos változásbejegyzés közzétételéről rendelkező Cg.06-09-009052/69. végzés az, amely a Cégközlönyben is megtalálható, ezen végzés pedig nem kérelemre került kiadásra, hanem törvény rendelkezése alapján hivatalból került közzétételre a Cégközlönyben. (Az Ön hétfői napon megküldött megkeresése ezt a Cg.06-09-009052/69. számú végzést tartalmazza; a „0600-5.Vh.51/2024” szám pedig a végzés alapján cégnyilvántartásba bejegyzett adat, Vh. számú végzés tehát nem került kiadásra.)

Cikkünk után jelentkezett nálunk dr. Kummer Ákos, a Dél-alföldi Média Centrum Kft. ellen végrehajtást kérő Szabó Gábor ügyvédje, miután ügyfelével egyeztetett. Elmondta, hogy ügyfele, azaz Szabó Gábor miért indított végrehajtási eljárást a Dél-alföldi Médiacentrum ellen. – 2018 december elején megjelent róla egy cikk a Promenádon, mely a kormányhoz nagyon közelálló médiaszolgáltatók szinte mindegyikében közölt valótlan állítás volt. E szerint a Jobbik 2018 májusi tisztújító kongresszusán, ahol Schneider Tamás és Toroczkai László indult a pártelnökségért, a párt egyik vidéki vezetője Szabó Gábor nevében ajánlott pénzt azért küldötteknek, hogy Schneider Tamásra szavazzanak. Ezt az állítást a Promenád is kritika és Szabó Gábor megkérdezése nélkül átvette. Szabó Gábor ezen állítás miatt a Promenáddal szemben is pert indított és nyert is a Szegedi Törvényszéken. A jogerős ítélet szerint Szabó úr több százezer forint sérelemdíjat kapott és perköltséget is ki kellett fizetnie a Promenád kiadójának. A megítélt összeget a június eleji határidőre nem fizették meg, Szabó úr ezért volt kénytelen velük szemben végrehajtást kezdeményezni. A Dél-alföldi Médiacentrum ma utalta át a pénzt – sorolta a történteket és az okokat Szabó Gábor ügyvédje. Hozzátette, hogy az ügyben eljáró – az eljárást érdemben még meg nem kezdő – vásárhelyi végrehajtónak jelzik, hogy az utalás megtörtént.


HódmezővásárhelyVásárhelyvásárhelyi hírekvégrehajtás